Casa Modei și ASITO trec din posesia lui Veaceslav Platon la Vladimir Russu. Acuzațiile reciproce ale celor doi oameni de afaceri

Ilie Gulca
07/04/2021
Veaceslav Platon și Vladimir Russu

Procurorul general, Alexandr Stoianoglo, a anulat șase ordonanțe emise de Procuratura pentru Combaterea Crimei Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) prin care două imobile ale omului de afaceri Vladimir Russu au fost recunoscute drept corpuri delicte și sechestrate. Este vorba Casa Modei și fosta clădire ASITO, care, conform încheierilor judecătorilor de instrucție, au fost transmise lui Veaceslav Platon.

„Decizia procurorului general este întemeiată pe constatările în ordine de control ierarhic superior, potrivit cărora, soluțiile procuraturii specializate au avut la bază interpretarea și aplicarea incorectă a normelor procesual penale și au intervenit neîntemeiat în dreptul fundamental de proprietate”, se menționează într-un comunicat al Procuraturii Generale.

Procurorul general a restabilit drepturile firmelor lui Vladimir Russu – SRL Continental Business Invest și SRL SCM Development Mol – și a dispus restituirea celor două imobile proprietarului.

Omul de afaceri, Vladimir Russu, a acuzat, în martie 2021, magistrații Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana, că au emis decizii prin care cele două imobile au fost repartizate, pentru păstrare și folosință, controversatului om de afaceri Veaceslav Platon.

„Am descoperit că ambele clădiri, nu doar că au fost puse sub sechestru, dar au fost dispuse pentru transmiterea bunurilor spre păstrare și folosință companiei Interprimcolect, care figurează în raportul Kroll 2, și care figurează în compania grupului lui Șor. Platon în 2018, multstimatul raider nr. 1 în spațiul post-sovietic, poate are și mai multe talente”, a spus Russu.

De partea cealaltă, controversatul om de afaceri Veaceslav Platon a respins acuzațiile.

„Clădirile Casa Modei și ASITO și activele pe care Plahotniuc mi le-a furat [Vladimir Plahotniuc] de la Victoriabank prin partenerul lui Vladimir Russu a încercat să le legalizeze. Vladimir Russu este un element de acoperire al lui Plahotniuc”, a declarat Platon reporterilor de la Ziarul de Gardă.

„A participat activ la acțiunile lui de infractor (…) Domnul Russu este partenerul de afaceri [al lui Plahotniuc], care i-a vândut așa-numită Casa Albă de la Valea Morilor. Obiectivele pe care le-a primit Plahotniuc prin tranzacție inversă mi-au fost furate activele și au fost transmise lui Vladimir Russu. Russu se prezintă drept un cumpărător cinstit”, a spus Platon.

Ilie Gulca
07/04/2021

Comentarii