Câștig la CtEDO: Magistrații au constatat că activistului Anatol Mătăsaru i-a fost lezat dreptul la libera exprimare

Anticoruptie.md
15/01/2019
Foto: ziarulnational.md

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CtEDO) a constatat că pedeapsa cu închisoarea cu suspendare în cazul activistului Anatol Mătăsaru, care în ianuarie 2013 a protestat în fața Procuraturii Generale, este contrară libertății de exprimare. Magistrații Curții au notat că sancțiunea cu închisoarea nu poate fi justificată și are efect descurajant asupra reclamantului și a altor persoane, iar instanțele judecătorești din Moldova au depășit ceea ce ar fi însemnat o restricție „necesară” a libertății de exprimare a reclamantului. Totodată, Curtea a hotărât să nu acorde despăgubiri morale, ci doar suma de 2.000 Euro cu titlu de costuri şi cheltuieli.

La 29 ianuarie 2013, de ziua profesională a procuraturii, activistul Anatol Mătăsaru a organizat un protest în faţa sediului Procuraturii Generale. Potrivit acestuia, scopul protestului a fost de a atrage atenţia publică la corupţie şi controlul exercitat de politicieni asupra Procuraturii Generale. El a instalat două sculpturi masive de lemn pe scările procuraturii. Prima sculptură avea doi metri și reprezenta un penis erect cu o imagine a feţei unui politician de rang înalt. A doua sculptură reprezenta o vulvă cu desenele a câţiva procurori de rang înalt. După o oră poliţia a înlăturat sculpturile şi l-a dus pe reclamant la secţia de poliţie.

Ulterior, în 2015, reclamantul a fost găsit vinovat de huliganism şi a fost condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare. Instanţele naţionale au constatat că sculpturile prezentate în loc public sunt obscene şi asemuirea oficialilor publici cu organele genitale au depăşit limitele criticii acceptabile. De asemenea, au luat în consideraţie că amenzile anterioare pentru acte similare nu au avut efect. Mătăsaru a declarat recurs, invocând că sculpturile sunt o formă de exprimare artistică şi că sancţiunile sunt deosebit de aspre. Recursul a fost însă respins.

Amintim că la 10 iulie 2018 Curtea Europeană a Drepturilor Omului a condamnat Republica Moldova într-o altă cauză Mătăsaru și Savițchi c. Moldovei, constatând în unanimitate violarea Articolul 5 § 1 (detenția ilegală) şi 11 (libertatea de întrunire și asociere) din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, urmare a împiedicării protestelor paşnice şi detenţiilor ilegale. Curtea le-a acordat reclamanților Anatol Mătăsaru și Djulieta Savițchi suma de 8.000 de euro cu titlu de prejudiciu moral și 4.000 de euro cu titlu de costuri și cheltuieli.

Anticoruptie.md
15/01/2019




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii