Cazul judecătorului ucrainean Nicolai Ceaus // Examinarea cererii de extrădare, amânată până acum de cel puțin 8 ori

Victoria Dodon
04/08/2017
Nicolai Ceaus, înainte unei ședințe de judecată. Captură video: TSN

Autoritățile încă nu au luat o decizie în privința judecătorului ucrainean Nicolai Ceaus, prins cu o mită de 150.000 de dolari pe teritoriul Ucrainei și reţinut la Chişinău în luna martie, în urma unui autodenunţ de trecere ilegală a frontierei. Potrivit procurorilor, până în prezent au avut loc cel puțin opt ședințe de examinare a cererii de extrădare a magistratului, dar fără succes. O nouă ședință a fost stabilită pentru luna septembrie. Între timp, pe 3 august, instanța i-a prelungit arestul la domiciliu cu alte 30 de zile. 

Nicolai Ceaus a fost plasat în arest la domiciliu la sfârșitul lunii aprilie, într-un apartament din Chişinău, luat cu chirie. Potrivit lui Vladislav Guțan, șeful Direcției cooperare internațională a Procuraturii Generale, de atunci, lunar, s-au organizat câte una sau două ședințe de examinare a cererii de extrădare a magistratului ucrainean, însă toate au fost amânate. „Ar fi cel puțin opt la număr, iar următoarea ședință a fost stabilită pentru 4 septembrie. Motivul este unul perfect legal: procedura de extrădare nu poate fi analizată din moment ce persoana a depus o solicitare de azil politic. Poate fi fie refuz, pe care partea interesată poate să-l conteste în instanță, fie accept. În situația în care cererea de azil va fi acceptată, este evident că extrădarea va fi refuzată. Noi așteptăm un răspuns de la Președinție. În ședință, am solicitat apărării dovada că totuși au fost depuse cererile și că ele se examinează”, a precizat Vladislav Guțan pentru Anticoruptie.md. 

Cererea de acordare a azilului politic de către șeful statului, depusă la Președinție în luna martie, nu a fost încă soluţionată. Anterior, reprezentanții Serviciului cetățenie și grațieri a Aparatului președintelui motivau prin faptul că nu au primit avizul Serviciului de Informații și Securitate, fără de care cererea nu poate fi examinată. „La moment nu s-a luat nicio decizie în privința dumnealui. S-ar putea să fie inclusă pentru examinare în luna septembrie”, ne-a spus o reprezentantă a Serviciului cetățenie și grațieri. Potrivit legii, Președinția dispune de până la un an de zile ca să examineze cererea de azil politic a solicitantului.

Nicolai Ceaus, ajuns în vizorul organelor de urmărire penală de la Kiev după ce ar fi extorcat mită de 150.000 de dolari şi cunoscut pentru faptul că a examinat mai multe dosare cu implicarea participanţilor la Euromaidan, a fost reţinut la Chişinău pe 1 martie. Magistratul s-a prezentat benevol la Inspectoratul de Poliţie al sectorului Buiucani, declarând că a trecut ilegal frontiera de stat.

În aprilie, portalul Rbc.ua de la Kiev a scris despre faptul că un detectiv al Biroului Național Anticorupție din Ucraina a venit la Chișinău ca să discute cu judecătorul Ceaus. El a refuzat însă să vorbească.  

În august 2016, Nicolai Ceaus a fost surprins în flagrant în timp ce primea o mită generoasă de 150.000 de dolari. Presa de la Kiev relata atunci că magistratul judeca un traficant de droguri în momentul în care pe neaşteptate a anunţat o pauză. Apoi a plecat de la judecătorie, s-a întâlnit cu o persoană care i-a dat mita, după care s-a întors şi a dictat sentinţa. Magistratul a ascuns o parte din bani în borcane, îngropându-le în propria curte. Procurorii ucraineni nu l-au putut însă reţine pentru că judecătorul avea imunitate care putea fi retrasă doar cu acordul Radei. Deputaţii şi-au dat acordul abia pe 6 septembrie, după ce el a reuşit să fugă. Presa din Ucraina a mai scris că Nicolai Ceaus a plecat în Crimeea, anexată de Federaţia Rusă. 

Nicolai Ceaus mai este cunoscut şi pentru faptul că a dat decizii controversate în dosarele mai multor participanţi la Euromaidan, dar şi ale unor oameni de afaceri.

Victoria Dodon
04/08/2017




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii