Ce spune SBU despre răpirea fostului judecător ucrainean Ceaus de la Chișinău

Ilie Gulca
05/04/2021
Foto: Unimedia.info

Poze cu fostul judecătorul ucrainean, Mikola Ceaus, cu semne de violență pe față, au apărut, luni, pe rețelele de socializare. Serviciul de securitate al Ucrainei, SBU, a declarat pentru agenția de presă Ukrinform că nu comentează „răpirea fostului judecător Ceaus pe teritoriul Republicii Moldova”. Mikola Ceaus a fost răpit, pe 3 aprilie, de un grup de persoane care au părăsit deja frontiera moldo-ucraineană.

SBU a evitat de asemenea să comenteze, pentru aceeași agenție de presă, posibila trecere a frontierei moldo-ucrainene de către Ceaus, invocând protecția datelor cu caracter personal.

Ministrul interimar al Afacerilor Interne al Republicii Moldova, Pavel Voicu, a anunțat, luni, că poliția a reținut un suspect în acest caz. „Avem o persoană reținută. Au fost identificate mai multe mașini care au participat la infracțiune. Au fost stabilite unele persoane... Am mers pe traseul celor care au comis infracțiuni. Această crimă a fost comisă de cetățeni străini, care au traversat frontiera din Ucraina”, a declarat Pavel Voicu în cadrul unui briefing de presă.

La rândul său, Serviciul de Informații și Securitate (SIS) al Republicii Moldova a publicat, luni, un comunicat în care a subliniat că își realizează atribuțiile în strictă conformitate cu legislația în vigoare și cu respectarea drepturilor omului, inclusiv ale cetățenilor străini pe teritoriul național.

„SIS monitorizează informația parvenită în legătură cu incidentul produs și cooperează cu organele de ocrotire a normelor de drept în vederea elucidării tuturor circumstanțelor, precum și acordă suport, potrivit competențelor, în vederea aprecierii și calificării juridice a faptelor reclamate.”

Tot luni, președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a calificat drept „inadmisibil  ca în Republica Moldova să dispară oameni, indiferent dacă sunt sau nu cetățeni ai Republicii Moldova, indiferent dacă se dovedește sau nu că au comis ilegalități”.

„Cer acțiuni imediate din partea conducerii Ministerului Afacerilor Interne, instituția principală responsabilă de asigurarea securității cetățenilor, și Serviciului de Informații și Securitate pentru a clarifica această dispariție îngrijorătoare a unui cetățean străin de pe teritoriul Republicii Moldova”, solicitat șefa statului.

Pe 3 martie, Curtea Supremă de Justiție (CSJ) a respins solicitarea lui Ceaus privind suspendarea actului președintelui R. Moldova prin care i-a fost refuzat azil politic până la examinarea recursului. Judecătorul acționase în judecată Președinția Republicii Moldova din cauza că șeful statului i-a respins cererea de acordare a azilului politic pe teritoriul Republicii Moldova.

Ceaus a fost reţinut la Chişinău pe 1 martie 2017 după ce s-a prezentat benevol la Inspectoratul de Poliţie al sectorului Buiucani, declarând că a trecut ilegal frontiera de stat. Potrivit unei investigații Rise Moldova, fostul judecător ar fi fost ajutat să ajungă în Republica Moldova de ex-președintele Ucrainei, Petro Poroșenko, și oligarhul moldovean Vladimir Plahotniuc. Ceaus ar fi fost un magistrat aservit fostului președinte al Ucrainei. 

Ceaus a fost reţinut la Chişinău pe 1 martie 2017, după ce s-a prezentat benevol la Inspectoratul de Poliţie al sectorului Buiucani, declarând că a trecut ilegal frontiera de stat. Judecătorul a fost plasat în arest la domiciliu la sfârșitul lunii aprilie într-un apartament din Chişinău, luat cu chirie. La mijlocul toamnei anului 2017, el a scăpat de arest datorită faptuljui că nu putea să îi fie aplicată această măsură mai mult de 180 de zile, termen împlinit la începutul lunii octombrie.

În august 2016, Mikola Ceaus a fost surprins în flagrant în timp ce primea o mită generoasă, de 150.000 de dolari. Presa de la Kiev relata atunci că magistratul judeca un traficant de droguri și, la un moment dat, a anunţat pe neaşteptate o pauză.

El a plecat de la judecătorie, s-a întâlnit cu o persoană care i-a dat mita, după care s-a întors şi a dictat sentinţa. Magistratul a ascuns o parte din bani în borcane, îngropându-le în propria curte. Procurorii ucraineni nu l-au putut însă reţine pentru că judecătorul avea imunitate care putea să fie retrasă doar cu acordul Radei. Deputaţii şi-au dat acordul abia după ce Ceaus a reuşit să fugă.

Același fost judecător mai este cunoscut şi pentru faptul că a emis decizii controversate în dosarele mai multor participanţi la Euromaidan, dar şi ale unor oameni de afaceri.

Ilie Gulca
05/04/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii