Cine este fosta șefă interimară a Postului vamal Chişinău care a ajuns pe banca acuzaților pentru trafic de influență și acte de corupție

Anticoruptie.md
10/04/2024
customs.gov.md

Procuratura Anticorupție anunță că a finalizat urmărirea penală și a expediat în instanța de judecată pentru examinare în fond cauza penală de învinuire a unei foste șefe interimare a Postului vamal Chişinău, învinuită de săvârșirea a patru episoade infracționale, inclusiv trafic de influență și corupere activă. Sursele Portalului Anticoruptie.md au precizat că ar fi vorba de Ecaterina Axentiev, care nu își recunoaște vinovăția. Dacă va fi găsită vinovată, aceasta riscă amendă sau până la șapte ani de închisoare. 

Cauza penală a fost pornită în august 2022 de către Centrul Național Anticorupție în baza autosesizării, iar investigațiile paralele au fost realizate în comun cu Agenția pentru Recuperarea Bunurilor Infracționale.

Deținând funcția de şefă interimară a Postului vamal Chişinău 1, în octombrie 2022, învinuita a susținut că are influență asupra angajaților aceluiași post vamal și a primit de la un broker vamal 6.000 de dolari pentru a influența unu inspector vamal în gestiunea căruia se afla declarația vamală a unui agent economic. Acesta urma să faciliteze importul de mărfuri de către agentul economic, fără achitarea taxelor în mărimea corespunzătoare.

În aceeași perioadă, învinuita a promis și a dat unui inspector vamal 200 de dolari ca ultimul să adopte o decizie pozitivă în favoarea unui agent economic pe marginea unei declarații vamale aflată în gestiunea sa.

Învinuită este acuzată că a primit bani de la un agent economic pentru a influența un angajat al Secției analiza riscurilor din cadrul Biroului Vamal Centru al Serviciului Vamal, ultimul acționând în interesul agentului economic.

Totodată, s-a mai stabilit că, în noiembrie 2022, fosta șefă interimară a Serviciului Vamal a dat unui inspector al Direcției integritate și supraveghere a Serviciului Vamal mijloace bănești în valoare de 1.000 dolari, pentru asigurarea protecționismului și tutelarea unor eventuale acte de corupție săvârșite în activitatea de serviciu.

Dacă va fi găsită vinovată pentru trafic de influență și corupere activă, aceasta riscă o pedeapsă sub formă de amendă în mărime de la 150.000 la 200.000 de lei sau cu închisoare de la 2 la 7 ani și închisoare de până la 6 ani cu amendă în mărime de la 100.000 la 200.000 de lei.

Ecaterina Axentiev și-a continuat activitatea și pe durata urmăririi penale. Aceasta deține funcția de inspector principal în cadrul Serviciului Vamal, Biroul Vamal Centru, Post vamal Chişinău 1 (PVI, Industrială).

Conform ultimei declarații de avere și interese personale, pe parcursul anului trecut, Axentiev a declarat un venit de 78.288 de lei din salariu, iar salariul soțului, obținut tot de la Serviciul Vamal, a fost de 184.683 de lei. Tot anul trecut, inspectoarea s-a căsătorit, iar sub formă de cadou la înregistrarea căsătoriei a încasat de la părinți, socri, rude și prieteni suma de 302.000 de lei. 

Axentiev declară în proprietate un teren agricol achiziționat în 2007 cu 5.000 de lei, iar bunul imobil, un apartament cu suprafața de puțin peste 111 metri pătrați, i-a fost donat în anul 2016.

În același an, a primit și o debara, iar în 2020, tot printr-un contract de donație a devenit beneficiara unui garaj. Garajul familiei găzduiește două automobile: un Hyundai Tucson din 2015 și dobândit în 2018 a cărui valoare este de un leu, cu o valoare de piață de 350.000 de lei. Valoare de numai un leu a automobilului este explicată prin faptul că vânzători ai mașinii sunt părinții săi.

A doua mașină este un BMW X5 din 2012 achiziționat în 2022 cu 200.000 de lei. Lista bunurilor mobile este completată și de un vehicol motorizat / Piagio X9 dobândit în 2013 cu 1.000 de lei. Beneficiarul efectiv al celor trei mijloace de transport este soțul inspectoarei. 

Anticoruptie.md
10/04/2024




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii