Cine este magistrata care îl va judeca pe fostul procuror general adjunct, Ruslan Popov

Julieta Saviţchi
24/06/2022

Prima şedinţă de judecată în dosarul intentat pentru îmbogăţire ilicită fostului adjunct al procurorului general, Ruslan Popov, a fost programată pentru data de 15 iulie. Dosarul a fost repartizat aleatoriu magistratei Vasilisa Muntean. Afacerile necunoscute ale procurorului Popov au fost descoperite de către jurnaliştii de la portalul Anticoruptie.md şi descrise în câteva investigaţii în baza cărora s-au autosesizat procurorii anticorupţie.

Vasilisa Muntean a îmbrăcat mantia de magistrat în 2014, după ce a deţinut diferite funcţii de consultant sau specialist în cadrul Consiliului Superior al Magistraturii sau a Curţii Supreme de Justiţie.

Vasilisa Muntean    Magistrat.md

Vasilisa Muntean este magistrata care a decis prelungirea mandatului de arestare pe numele lui Chiril Lucinschi, dar și cea care în 2014 a suspendat unele decizii luate de proprietarii Victoriabank și a menținut-o în funcție pe managerul băncii, Natalia Politov-Cangaş. Aceasta a fost înlăturată de la conducerea băncii din mai multe motive, inclusiv pentru că a admis cheltuieli nejustificate şi a acordat credite cu omiterea unor proceduri obligatorii. Vasilisa Muntean a emis hotărârea chiar în aceeaşi zi în care Politov a depus cerere împotriva Victoriabank.

Vasilisa Muntean a fost preşedinta completului de judecată care gestionează dosarul intentat pe numele fostului şef al Procuraturii Anticorupţie, Viorel Morari, în care Veaceslav Platon figurează în calitate de parte vătămată. Controversatul afacerist a acuzat-o pe magistrata Vasilisa Muntean face parte din grupul criminal organizat condus de Vladimir Plahotniuc. Acuzaţiile au fost aduse în şedinţa de judecată în timp ce Platon era audiat în calitate de parte vătămată. Toamna trecută, Vasilisa Muntean a fost eliminată din completul de judecată după ce a fost admisă cererea de recuzare a procurorului pe caz.

În 2015, Judecătoria Buiucani i-a interzis partidului lui Gigore Petrenco să mai desfășoare proteste cu corturi în fața casei lui Vlad Plahotniuc. În acest sens, a fost emisă o decizie judecătorească, prin care judecătoarea Vasilisa Muntean a decis ca orășelul de corturi de pe strada Bulgară să fie demontat.

Vasilisa Muntean face parte din categoria magistraţilor răsfăţaţi cu donaţii din partea rudelor.

Anul trecut, părinţii magistratei i-au transferat de peste hotare 11.000 de euro şi 90.000 de ruble, iar bunica i-a dat cadou 2000 de euro.

Vasilisa Muntean a adus în acest an pe lume un copil şi cu această ocazie rudele i-au dăruit 11.400 de lei. Magistrata a mai primit încă 72 .021 de lei ca pensie alimentară de la tatăl copilului.

Anul trecut, magistrata a procurat trei terenuri cu construcţii, pentru care susţine că a achitat 880.000 de lei şi 6000 de euro.

Judecătoarea mai deţine, din 2008, un apartament cu suprafaţa de 64,8 metri pătraţi, estimat la 415.547 de lei.

Vasilisa Muntean a raportat în Declaraţia de avere şi interese personale pentru anul 2021 mai multe unităţi de transport: un Hiyundai Tucson, procurat în 2020 cu 18.000 de euro, un mijloc de transport estimat la 300.000 de lei, trei remorci în sumă totală de 8000 de euro, automobil Volkswagen Passat, estimat la 10.000 de euro, şi Toyota Corolla de 100.000 de lei.

Pentru anul trecit, magistrata a mai raportat venituri din salariu de 242.166 de lei, alţii 17.744 de lei i-a obţinut din activitatea didactică, 33.629 reprezintă o îndemnizaţie de la asistenţa socială, 16.000 de lei pentru că a fost infectată cu Covid-19, iar 240.000 de mii i-a primit în urma înstrăinării unui imobil.

Ruslan Popov este învinuit într-un dosar penal intentat pentru îmbogăţire ilicită. Procurorul ar fi beneficiarul final al unei livezi moderne şi a unui frigider pentru păstrarea fructelor înregistrate pe numele tatălui, un simplu pensionar din satul Mileştii Mici.

Precizăm că alături de Ruslan Popov pe banca acuzaţilor urmează să vină soşia sa, procurora Iulia Popov, tatăl şi soacra, precum şi un om de afaceri. Fostului procuror i se mai incriminează săvârșirea a opt episoade de fals în declarația de avere și interese personale.

Reţinut la începutul lunii octombrie 2021, Popov s-a aflat în arest preventiv aproape 30 de zile în izolatorul Centrului Național Anticorupție.

Iniţial, Judecătoria Chişinău a dispus plasarea sa în arest la domiciliu, însă peste câteva zile Curtea de Apel Chişinău a dat curs demersului procurorilor anticorupţie de a-l plasa în izolator.

Ulterior, Curtea de Apel Chişinău a modificat deciziile instanţei de fond în privinţa lui Popov, prelungindu-i arestul la domiciliu. Fostul procuror a scăpat de măsura preventivă în ajunul sărbătorilor de iarnă.

Procurorul Popov a fost suspendat din funcţie pe durata desfăşurării anchetei, iar în luna martie 2021 a depus cerere de eliberare din sistem, care i-a fost acceptată.

De partea cealaltă, Ruslan Popov pledează nevinovat.

Acest articol este realizat în cadrul proiectului „Consolidarea statului de drept şi asigurarea transparenţei sistemului judecătoresc”, implementat de A.O. „Juriştii pentru drepturile omului” cu suportul National Endowment for Democracy, care nu influenţează în niciun fel subiectul şi conţinutul investigaţiilor publicate.

Julieta Saviţchi
24/06/2022Follow us on Telegram

Comentarii