Justiţie

Părinții „milionari” ai procurorului Popov

Autor: Julieta Savițchi
03/06/2020 25897

Adjunctul procurorului general, Ruslan Popov, i-a împrumutat tatălui său, Alexandru Popov, un pensionar în vârstă de peste 70 de ani din satul Mileștii Mici, raionul Ialoveni, un milion 50 de mii de lei. În 2015, părintele procurorului a înregistrat pe numele său o gospodărie țărănească. Tot atunci a procurat zeci de hectare de teren arabil, pe care au fost plantate livezi. Totodată, întreprinderea pensionarului este în proces de finalizare a unui frigider pentru păstrarea fructelor, costul căruia, estimat de experți în construcții, ar fi de cel puțin un milion de euro. Oamenii din sat susțin că Alexandru Popov nu a avut anterior afaceri. El a fost un simplu muncitor și a dus un trai modest. În satul Mileștii-Mici orice localnic îți spune că livezile și frigiderul îi aparțin de fapt procurorului Ruslan Popov. Omul legii neagă că ar avea vreo atribuție la afacere și frigider și a acționat în judecată Centrul de Investigații Jurnalistice din Moldova.

Cum procurorul plin de datorii l-a făcut dator pe tatăl său

Ruslan Popov susține în declarația de avere și interese personale că i-a împrumutat tatălui său 1.050.000 de lei în 2019, fără dobândă, pe un termen de 20 de ani. Astfel, până când va atinge vârsta de 90 de ani, Alexandru Popov va trebui să-i întoarcă datoria fiului său, care atunci va avea 64 de ani.

Ruslan Popov susține că banii pe care i-a împrumutat părintelui i-a obținut în urma vinderii apartamentului de pe strada Melestiu din Chișinău. În aceeași declarație omul legii indică că a vândut apartamentul de 122,8 metri pătrați cu 850 de mii de lei la data de 14 februarie 2020.

Imobilul a ajuns în posesia procurorului în 2011, în baza unui contract de investiții și se află într-un bloc construit pentru procurori, pe strada Melestiu, în apropierea parcului Valea Trandafirilor din Chişinău. Procurorii au avut posibilitatea să procure locuințele la prețul de 300 de euro pentru un metru pătrat. Astfel, Ruslan Popov ar fi achitat pentru acest apartament 36.840 de euro. În declarația de avere și interese personale, imobilul a fost raportat la prețul de 52.752 de euro, fără a fi indicate și cele două locuri pentru parcare. O perioadă, locuința s-a aflat în proprietatea tatălui procurorului, Alexandru Popov, printr-un contract de cesiune.

Construcția frigiderului, pe ultima sută de metri

Deși în decembrie 2019, pensionarul Alexandru Popov declara că nu mai are bani pentru a finisa frigiderul, construcția se află pe ultima sută de metri. Aceasta este acoperită de jur împrejur cu panouri termoizolante sandwich pentru care prețul unui metru pătrat variază de la 15 la 60 de euro, în funcție de grosimea și calitatea panoului. Este cunoscut faptul că la frigidere sunt utilizate panouri termoizolante de cea mai înaltă calitate.

Viitorul frigider

Materialele par să fi fost aduse din România, lângă șantier fiind surprinse două tiruri cu numere de înmatriculare românești.

Autocamioane înregistrate în România

La instalarea panourilor a fost antrenată o echipă din circa 10 muncitori care lucrau fără măști de protecție pe timp de pandemie. Când au văzut că sunt filmați, majoritatea din ei a dat bir cu fugiții în livada de alături, care, la fel, aparține familiei Popov.

Un tânăr care s-a dat drept diriginte de șantier, a refuzat să ni se prezinte și să ne spună la ce întreprindere lucrează, precizând doar că „a fost angajat de director”. În schimb, bărbatul a avut grijă să atenționeze jurnaliștii, care se aflau la câțiva metri de șantier, să plece, pentru că se află pe o proprietate privată.

- Sunteți angajați la negru?

- Da! A, nu. Voi cine sunteți?

- De la Centrul de Investigații Jurnalistice. Dar Dumneavoastră?

- Da eu nu vreau să vă spun. Nu aveți dreptul să filmați! E propietate privată. Plecați acolo, în drum.

- Dar noi suntem în drum...

- Plecați v-am spus, acuși chem securitatea!

Apoi bărbatul a sunat cuiva și a raportat că filmează cineva de la presă. După aceasta a filmat jurnaliștii cu telefonul mobil și a expediat mesajul. Este puțin probabil ca mesajul video să fi fost expediat lui Alexandru Popov, deoarece acesta are un telefon din prima generație, cu butoane.

Alexandru Popov

Cine sunt părinții milionari ai procurorului Popov

Ruslan Popov a declarat în repetate rânduri că afacerea din agricultură, inclusiv frigiderul pentru fructe aparține în exclusivitate părinților, iar o contribuție ar avea și fratele său mai mic, plecat de mai mulți ani peste hotare.

Locuitorii din Mileștii Mici susțin că părinții procurorului Alexandru și Maria Popov sunt oameni simpli, nu au avut afaceri și au dus un trai modest. Aceștia au fost muncitori de rând la Combinatul de vinuri din localitate. Alexandru Popov a lucrat o perioadă și în mina de piatră, fapt pentru care a ieșit la pensie la 54 de ani. De atunci nu a mai fost angajat, iar pensia sa lunară ar fi de cca 3.000 de lei. Consătenii susțin că acesta ar avea probleme de sănătate.

Maria Popov a plecat să muncească în Italia cu vreo 15 ani în urmă. Aceasta ar fi lucrat ca badantă. Remunerarea unei badante din Italia este de cca 800 de euro pe lună, bani din care urmează să-și asigure și existența.

Gospodăria lui Alexandru Popov

Cuplul a crescut trei copii, doi băieți și o fată. Fiica a studiat dreptul și lucrează după specialitate într-o instituție din nordul țării. Cel de al doilea fiu, Dumitru, a fost angajat și el într-o instituție de drept, și-a construit și casă în Mileștii Mici, pe care nu a finisat-o. Dumitru a plecat să muncească peste hotatare peste câțiva ani după plecarea mamei. De atunci, aproape că nu a mai fost văzut prin sat.

Am văzut și noi cum arată gospodăria lui Alexandru Popov. O curte îngijită și o casă modestă, asemănătoare celorlalte case de pe strada respectivă. Pavajul din ogradă și din fața porții deosebește puțin gospodăria lui Alexandru Popov față de celelalte gospodării.

 

Tatăl adjunctului procurorului general, la fel, nu se deosebește de majoritatea consătenilor săi, fiind îmbrăcat modest. Sătenii mai spun că Alexandru Popov ar avea probleme de sănătate și zâmbesc ironic atunci când sunt întrebați dacă acesta este directorul întreprinderii care construiește frigiderul.

În ianuarie, Alexandru Popov declara că nu mai are bani pentru construcția frigiderului.

L-am contactat la telefon ca să-l întrebăm de unde a luat bani și dacă îi ajunge milionul pe care i l-a împrumutat fiul procuror ca să acopere cu panouri frigiderul, dar acesta a închis fără ca să ne răspundă.

Înglodat în datorii pentru mulți ani înainte

În 2019, Ruslan Popov pare-se că a reușit să scape de datoria de 125 de mii de lei pe care fiul său mai mare i-o datora bunicii sale, Maria Popov. Împrumutul a fost luat în 2018 și urma să fie restituit până în anul 2030.

În declarația de avere și interese personale a lui Ruslan Popov pentru anul 2019 nu se regăsesc cele 15 terenuri agricule procurate în martie 2019. La fel, nu există nicio informație despre înstrăinarea terenurilor.

Ruslan Popov a indicat în declarația de avere și interese personale o datorie de 50 de mii de euro pe care o are soția sa, Iulia Popov, față de mama sa, Pelaghea Oprea. Împrumutul urmează a fi achitat până în anul 2036, când Pelaghea Oprea va atinge vărsta de 86 de ani.

Adjunctul procurorului general continuă să declare și un împrumut de 10 mii de euro, scadent în 2034, pe care Iulia Popov l-ar fi contractat de la tatăl ei, Ion Oprea. Doar că Ion Oprea a decedat cu aproape cinci ani în urmă.

După ce portalul Anticoruptie.md a publicat o anchetă despre averea lui Ruslan Popov, acesta a declarat public că l-au ajutat în mare parte socrii din Ucraina, care au câștigat bani buni din cultivarea legumelor în sere. Echipa Centrului de Investigații Jurnalistice a fost în satul Utkonosovka (anterior Erdec-Burnu), raionul Ismail, Ucraina, localitatea de baștină a avocatei Iulia Popov, soția procurorului, pentru a verifica declarațiile funcționarului, cum că a fost ajutat de socrii săi care ar fi avut o afacere profitabilă cu sere.

Ion și Pelaghea Oprea au locuit într-o casă din cărămidă la intersecția străzilor Gagarin și Suvorov din Utkonosovka. Ion Oprea a lucrat în brigada de irigatori din fostul colhoz, iar soția sa a fost mai întâi colhoznică de rând, apoi a ajuns să lucreze în contabilitatea colhozului. Cuplul a crescut două fiice: Iulia, care locuiește în Republica Moldova, și Natalia, care locuiește în orașul Ismail.

În 2014, Ion și Pelaghea Oprea au vândut gospodăria cu 18.000 de dolari unui nepot, pe nume Denis, și s-au mutat cu traiul la fiica lor din Mileștii Mici. Oamenii din sat susțin că gospodăria soților Oprea nu a arătat la fel de bine ca acum. Noul proprietar a făcut reparație capitală, a schimbat acoperișul și geamurile, a construit un gard nou. Denis a amenajat și patru sere. Familia Oprea a avut sere în ogradă, dar acestea erau mai degrabă într-o stare deplorabilă și au fost demolate.

 
Fosta gospodărie a socrilor lui Ruslan Popov
Fosta gospodărie a socrilor lui Ruslan Popov

Ancheta ANI bate pasul pe loc

La începutul anului curent, Autoritatea Națională de Integritate (ANI) a început să verifice averea procurorului Ruslan Popov, după ce a fost sesizată către Centrul de Analiză și Prevenire a Corupției  (CAPC).

La 23 ianuarie, la trei săptămâni de la sesizarea depusă de CAPC și la o zi de la publicarea anchetei despre averea lui Popov, procurorul general, Alexandr Stoianoglo, a cerut Autorității Naționale de Integritate să verifice averea adjunctului său, Ruslan Popov. Procuratura Generală a anunțat că Stoianoglo a luat această decizie chiar la solicitarea lui Ruslan Popov.

În același timp, Procuratura Generală a difuzat un comunicat de presă în care se arăta că „Ruslan Popov consideră că informațiile denigratoare ce atentează la onoarea dânsului și a familiei sunt regizate intenționat de către anumite persoane și grupuri de interese politice, economice și criminale, ca rezultat al activității lui profesionale în cadrul Procuraturii din ultima perioadă, care afectează confortul dânșilor și ar putea determina atragerea lor la răspundere, conform legii”.

La mai bine de patru luni de la demararea verificărilor, ANI nu a luat o decizie în privința lui Ruslan Popov. „Încă se desfășoară acțiunile de verificare”, ne-a comunicat Victor Moloșag, responsabilul ANI pentru relațiile cu publicul.

Ce spun experții

Experta anticorupție Cristina Țărnă consideră că nu este obligatorie decizia ANI pentru ca organul de urmărire penală să investigheze un funcționar public atunci când există suspiciuni de îmbogățire ilicită.

„Nimeni nu poate afirma cu certitudine că  în acțiunile procurorului ar putea fi vorba de scheme pentru a-și ascunde averile provenite din bani ilegali, ori, asemenea suspiciuni ar trebui să fie verificate în cadrul unei anchete penale. Totodată, suspiciuni ar putea să existe în acest caz, din momentul existenței unei coincidențe care pare cel puțin stranie: soția lui Ruslan Popov împrumută echivalentul a 1.200.000 de lei de la părinții săi în același an în care Ruslan Popov îi împrumută tatălui său 1.050.000 lei, iar toate aceste împrumuturi sunt făcute pentru o perioadă considerabilă, de 15-20 de ani.

Este evident că împrumuturile între rude, legal, nu sunt interzise. Cu toate acestea, în condițiile în care asemenea tranzacții între rude se fac concomitent, pentru a împrumuta de la unele rude și de a da cu împrumut la altele – poate apărea suspiciunea rezonabilă că asemenea tranzacții sunt fictive, iar scopul acestora – deghizarea provenienței ilegale a surselor bănești. Un alt aspect ce ar putea trezi suspiciuni este valoarea investiției făcute de către tatăl lui Ruslan Popov în frigiderul construit, iar dacă aceasta, după cum arată ancheta jurnalistică, este în realitate cu mult mai mare decât milionul de lei declarat ca fiind luat cu împrumut, apare problema originii diferenței dintre costul frigiderului și împrumutul luat. Dacă se acumulează probe că o asemenea diferență există, urmează a fi verificată totodată și sursa provenienței acestor surse financiare.

Și, în cele din urmă, se atestă o practică foarte diferențiată dintre felul în care reacționează Procuratura Generală la suspiciunile legate de averile și afacerile procurorilor. Astfel, în cazul unora, procuratura se autosesizează din publicații anonime în presă și pornește urmărire penală pe îmbogățire ilicită, chiar dacă ANI s-a pronunțat anterior pe marginea acestor cazuri, fără să fi constatat încălcări, iar în cazul adjunctului Procurorului General nu este pornită urmărirea penală pentru a verifica suspiciunile. Din contra, în cel din urmă caz, Procuratura Generală, cu mari întârzieri, sesizează doar ANI-ul, în paralel publicând comunicate de presă oficiale prin care acuză existența unor interese economice, politice și criminale în activitatea de investigare jurnalistică a averilor familiei Popov. Asemenea comunicate oficiale, pe de o parte, sunt de natură să influențeze activitatea ANI de efectuare a verificărilor, din moment ce Procuratura Generală nu are nevoie să aștepte rezultatul unor investigații ale autorităților publice abilitate pentru a cunoaște adevărul, iar pe de altă parte, trădează lipsa oricărei intenții de a verifica suspiciunile descrise în cadrul unei anchete penale.

În orice caz, pornirea urmăririi penale pe suspiciuni de îmbogățire ilicită nu necesită rezultatul controlului din partea ANI, iar practică diferențiată stabilită de Procuratura Generală vorbește despre selectivitate evidentă”, a declarat experta.

Galina Bostan, președinta Centrului de Analiză și Prevenire a Corupției (CAPC), consideră că Ruslan Popov a folosit o metodă caracteristcă celor din breaslă pentru a-și justifica averea și că este puțin probabil că ANI va efectua o investigație corectă. „Este ceva caracteristic pentru judecători și procurori. Aceștia deseori inventează împrumuturi sau donații de la rude pentu a-și justifica averea. Dacă vor primi cadou o sută de lei de la o zi de naștere, vor declara că au primit o mie. Iar cel mai comod e să declare aceste împrumuturi sau donații de la persoanele cele mai apropiate. Pentru că acestea nu îi vor trăda. Ruslan Popov este descedentul unei familii modeste, care a activat în perioada sovietică, când majoritatea oamenilor erau săraci. Așa că nu a avut de unde să moștenească o așa avere. Cât privește faptul că mama sa lucrează în Italia, noi știm cât de greu se descurcă badantele noastre acolo, cum sunt remunerate. Dacă e să credem procurorilor și judecătorilor, doar mamele lor se descurcă cel mai bine în Italia. Toate aceste aspecte ar trebui să fie verificate de ANI, să stabilească dacă persoanele indicate au avut de unde împrumuta sau dona aceste sume. Aș vea să cred că ANI va investiga corect, dar am mari dubii. Oricum, va veni și timpul când cei de la ANI vor trebui să-și justifice salariile”, a declarat Galina Bostan.

Investigaţia a fost realizată în cadrul proiectului „Mobilizarea societății civile cu scopul de a susține integritatea în sectorul Justiţiei în Republica Moldova”, desfășurat de Centrul de Investigații Jurnalistice şi Freedom House, cu susţinerea financiară a Departamentului de Stat al SUA. 

 

Susține proiectul anticoruptie.md, fii Patron!

Investigaţii din aceeaşi categorie:

Articolul precedent la aceeaşi temă

Articolul următor la aceeaşi temă

Materialele de pe platforma www.anticoruptie.md pot fi preluate în limita a 1.000 de semne. În cazul paginilor web, în mod obligatoriu, trebuie indicată sursa şi linkul direct la articol. În cazul publicațiilor tipărite, posturilor de radio și televiziunilor va fi indicată sursa. Preluarea integrală este permisă doar în condiţiile unui acord prealabil cu Centrul de Investigații Jurnalistice. Articolele publicate pe portalul www.anticoruptie.md sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe.

Comentarii