Cine este şi ce avere a declarat ofiţerul CNA care ar fi pretins mită de 100.000 de euro

Julieta Saviţchi
06/06/2016
Foto: CIJM

Un ofiţer Anticorupţie a fost reţinut vineri, 3 iunie, fiind bănuit că ar fi luat 100.000 de euro de la Octavian Vucol, preşedintele Federaţiei de Baschet din Republica Moldova, acuzat că l-ar fi deposedat pe un cetăţean al Republicii Slovacia de 210.000 de euro. Surse din cadrul Centrului Naţional Anticorupţie au confirmat pentru Anticoruptie.md că este vorba despre Ruslan Harcenco, ofiţer superior pentru investigaţii operative, angajat în martie 2014.

Viorel Morari, şeful Procuraturii Anticorupţie, susţine că ofiţerul a luat banii încă în luna februarie 2016, când a fost pornit dosarul penal în privinţa lui Vucol. Omul legii i-ar fi promis lui Octavian Vucol că îi va determina pe colegii săi să ia o decizie favorabilă în privinţa sa şi l-a asigurat că nu va ajunge în arest.

Şeful Procuraturii Anticorupţie nu exclude că în acest caz ar mai putea fi implicat cineva din CNA şi că denunţul ar putea fi o răzbunare din partea lui Vucol. “Investigăm cazul sub două aspecte şi nu excludem că ar putea fi o răzbunare din partea denunţătorului. Pe de altă parte, dacă faptele se vor adeveri, vom verifica dacă au fost implicaţi şi alţi angajaţi de la CNA. Mă îndoiesc că o sumă atât de mare a fost luată de un singur om”, a spus Viorel Morari.

Potrivit declaraţiilor de avere pentru anii 2012 - 2014, Ruslan Harcenco a avut venituri din salariu şi din darea în locaţiune a unui imobil în localitatea Cricova. În anul 2012, Harcenco a avut un salariu de 60.000 de lei, iar în 2014 de aproape 157.000 de lei. Angajatul CNA indică că deţine un apartament de 52,8 de metri pătraţi, procurat în anul 2005, un automobil Volvo estimat la 160.000 de lei, procurat în 2011, şi o maşină Renault Megane, cumpărată în 2012 contra sumei de 40.000 de lei.

Declaraţia de avere pentru anul 2014

Octavian Vucol a fost arestat la mijlocul lunii mai, fiind bănuit că, ajutat de doi complici, l-ar fi convins pe un cetățean slovac să investească 340.000 de euro în construcţia unui complex sportiv multifuncţional pe strada Trandafirilor 2 din Chişinău, pentru Federaţia Naţională de Baschet. Acest lucru s-ar fi întâmplat chiar dacă Federaţia nu deţinea vreun titlu de proprietate asupra terenului de 0,4 hectare, pe suprafaţa căruia urma să fie ridicat complexul, şi nici autorizaţie pentru construcţie. Octavian Vucol s-a declarat nevinovat şi susţine că ar fi vorba de un atac asupra sa.

Julieta Saviţchi
06/06/2016
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.Follow us on Telegram

Comentarii