Cine şi cum îl caută pe Vladimir Plahotniuc. Oligarhul fugar nu este urmărit de Interpol

Julieta Saviţchi
21/07/2021

Fostul preşedinte al Partidului Democrat, Vladimir Plahotniuc, învinuit în dosarul fraudei bancare, nu se regăseşte în lista infractorilor căutaţi de Interpol. După ce Interpolul a refuzat, cu un an în urmă, să-l caute pe Plahotniuc, autorităţile de drept de la Chişinău aproape că nu au mai insistat ca oligarhul fugar să fie inclus în lista de căutări a Interpolului.

„Printr-un raspuns primit de la Comisia de Control a Fișierelor a Secretariatului General al OIPC Interpol la 18.09.2020, am fost informați despre faptul că nu a fost emisă notificarea roșie Interpol sau o difuziune în privința persoanei cu scopul de a respecta regulile Interpol, aplicabile prelucrării datelor cu caracter personal. Concomitent, CCF a Secretarului General al OIPC Interpol a menționat că autoritățile pot continua cooperarea la nivel bilateral, prin alte canale disponibile”, a răspuns Maria Vieru, purtătorul de cuvânt al Procuraturii Generale, la solicitarea portalului Anticorupţie.md.

La începutul lunii iulie a anului trecut, Comisia de Control a Fișierelor a Secretariatului General al OIPC Interpol a refuzat includerea fostului lider PDM, Vladimir Plahotniuc, în lista persoanelor anunțate în căutare internațională și a decis radierea datelor acestuia din bazele de date ale Organizației. Ulterior, procurorii moldoveni au expediat o nouă solicitare către Interpol, însoțită de noi probe despre implicarea oligarhului în frauda bancară, însă Interpolul nu a dat curs solicitării, fără ca să ofere detalii privind motivul refuzului.

Procurorilor moldoveni nu le-a rămas altă oportunitate decât să înainteze demersuri, în baza acordurilor bilaterale de colaborare, privind extrădarea lui Plahotniuc. Pentru aceasta, mai întâi trebuie să fie identificată prezenţa oligarhului pe teritoruriul statului respectiv, după care Procuratura urmează să înanteze un demers oficial privind reţinerea şi extrâdarea persoanei. Procedura conţine mai multe stipulări birocratice şi durează în timp. Astfel, până solicitarea de extrădare ajunge în ţara unde a fost identificat fugarul, acesta reuşeşte să dispară.

La moment, nu se cunoaşte cu certitudine unde se află Plahotniuc. Anterior, prezenţa sa a fost identificată în SUA şi Turcia şi se vehiculează că ar fi fost văzut şi în România.Procuratura Generală a înaintat demersuri de extrădare al lui Plahotniuc către SUA, Turcia, Cipru şi Arabia Saudită.

Vladimir Plahotniuc a părăsit Republica Moldova în iunie 2019, după retragerea PDM de la guvernare. În octombrie 2019, Procuratura Generală a anunţat că pe numele oligarhului au fost pornite două dosare penale şi a fost dat în urmărire generală.

În 2020, pe numele lui Plahotniuc au fost înaintate învinuri noi privind implicarea sa în frauda bancară.

Julieta Saviţchi
21/07/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii