Cine va decide soarta ex-vicepreședintei BNM, învinuită de complicitate la spălarea a 2,5 miliarde le lei

Viorica Mija
04/05/2023
Colaj CIJM

Dosarul inițiat pe numele ex-vicepreședintei BNM, Emma Tăbărță, a fost repartizat magistratului Petru Păun. Examinarea va începe în data de 15 mai, la Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, atunci când se va desfășura prima ședință, de pregătire a cauzei.

Dosarul ex-vicepreședintei BNM, Emma Tăbîrță, care este învinuită de complicitate la escrocherie și spălare de bani în interesul unei organizații criminale, a fost repartizat magistratului Petru Păun. Conform probatoriului administrat, procurorii ar fi constatat că, organizația criminală, condusă de către Vladimir Plahotniuc era constituită din mai multe grupuri criminale organizate, inclusiv cel condus de Ilan Șor. Ultimul ar fi controlat, de facto, prin intermediul unor persoane interpuse, băncile BC Unibank SA, BC Banca Socială SA, Banca de Economii SA.

„Pe parcursul anului 2014, vice-guvernatorul BNM, în calitate de persoană afiliată organizației criminale, a înlăturat obstacolele și a acordat instrumentele necesare realizării sustragerilor de bani aflați la dispoziția BC Unibank SA, BC Banca Socială SA și Banca de Economii SA, inclusiv prin aprobarea în organele de conducere a băncilor menționate a persoanelor afiliate grupului criminal organizat condus de Ilan Șor și prin neintervenirea în activitatea defectuoasă a acestor bănci”, explică acuzatorii. Aceste fapte ar fi permis sustragerea a cca 2.544.782.105 lei și ulterior integrarea banilor în circuitul legal al Republicii Moldova și al altor state.

Petru Păun și-a început cariera în magistratură în februarie 2018. La sfârșitul anului 2020, au fost formate două complete de judecători specializați în Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, la inițiativa procurorului general Alexandr Stoianoglo. În cel de-al doilea complet de judecată au fost incluşi magistraţii Ana Cucerescu, Eugen Beşelea şi Petru Păun. În același an, completul respectiv s-a abţinut de la examinarea dosarului penal intentat pe numele deputatului din Partidul Şor, Denis Ulanov. Magistrații au explicat abţinerea prin faptul că au examinat dosarul așa-numiților directori ai companiilor Caritas Group, Provolirom și Dracard, care au provocat un prejudiciu în valoare de peste 550 de milioane de dolari Băncii de Economii, Băncii Sociale și Unibank.

Judecătorul  Petru Păun are în gestiune și alte dosare de rezonanță. Unul îl vizează pe procurorul general suspendat, Alexandr Stoianoglo, care este judecat împreună cu Maria Cobzari, fosta şefă a secției resurse umane a Procuraturii Generale. Lui Alexandr Stoianoglo și fostei sale subalterne li se incriminează că, la eliberarea din funcție a procurorului Nicolae Chitoroagă, contrar prevederilor legale, a fost dispusă achitarea indemnizației de concediere în mărime de 163.990 de lei, prin ce a prejudiciat bugetul statului. Procurorii susţin că Nicolae Chitoroagă nu a avut dreptul la indemnizaţia unică deoarece în perioada respectivă era urmărit penal.

Un alt dosar aflat în gestiunea magistratului este cel al fostului deputat democrat, Constantin Țuțu, învinuit de îmbogățire ilicită. La prima şedinţă de judecată, din 16 noiembrie 2021, magistratul a încercat să scape de dosar, trimiţându-l pentru conexare judecătorului Ion Morozan. Tentativa a eşuat şi magistratul a reluat examinarea cauzei. Constantin Ţuţu a fost învinuit de îmbogăţire ilicită, după ce procurorii au constatat că în perioada anilor 2014-2018, în timp ce a exercitat mandatul de deputat, a devenit proprietarul mai multor bunuri, imobile și automobile de lux, valoarea cărora depășește substanțial veniturile declarate..

Tot Petru Păun judecă dosarul în care pretora de Ciocana, Sinilga Școlnic, este învinuită de corupere pasivă. Dosarul este pe masa magistratului din data de 7 iulie 2022, atunci când a avut loc ședința de pregătire a cauzei.  

Examinarea și-a luat avânt pe 3 octombrie 2022, atunci când a avut loc prima ședință plenipotențiară de judecată. De atunci s-au desfășurat opt ședințe, majoritatea însă au fost ori amânate, ori întrerupte, la solicitarea acuzatorului și apărătorului.

Pretora sectorului Ciocana al Capitalei, Sinilga Şcolnic, şi şeful adjunct al Inspectoratului de Poliţie din acelaşi sector, Pavel Todica, au ajuns pe banca acuzaţilor, învinuiţi de corupere pasivă. Cazul funcționarei a cunoscut mai multe turnuri. Inițial, pe 31 martie 2021, ofițerii Centrului Național Anticorupție (CNA) i-au reținut pe Sinilga Școlnic și pe Pavel Todica. CNA a publicat atunci discuții în care cei doi decid „pe cine să juchească oleacă mai tare”.

Oamenii legii au constatat că, din aprilie 2020 până în 2021, pretora sectorului Ciocana, având o înțelegere prealabilă cu șeful adjunct al Inspectoratului de Poliție Ciocana, Pavel Todica, prin intermediul unui ofițer superior de investigații ar fi pretins și primit sume ce variau între 5.000 şi 10.000 de lei de la agenții economici care amenajau terase sezoniere pe domeniul public sau privat al municipiului Chișinău și al comerțului ambulant stradal, se arată într-un comunicat al CNA.

În septembrie 2021, pretora Sinilga Şcolnic a fost scoasă de sub învinuire, iar ulterior a declarat că dosarul i-ar fi fost fabricat la comandă pe criterii politice.

 

Viorica Mija
04/05/2023




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii