CNA: 35 de dosare penale pentru corupţie pasivă la Primăria Chişinău

Julieta Saviţchi
22/02/2016
Percheziții la Primărie. Captură: Pro TV Chișinău

Patru persoane bănuite de acte de corupție, directorii a două firme din Chişinău, arhitectul-şef al sectorului Buiucani al Capitalei şi o persoană fizică, au fost reţinute luni, 22 februarie, după ce Centrul Național Anticorupție a pornit 35 de dosare penale pentru corupţie pasivă în cadrul Primăriei Chişinău. Totodată, ofiţerii Anticorupţie au descins, cu perchiziţii în birourile mai multor funcționari din Primăria Capitalei, de unde au fost ridicate documente. Concomitent, au fost percheziţionate casa şi automobilul lui Vasile Olaru, şeful interimar al Direcţiei autorizare și disciplină în construcţii a Primăriei Chişinău.

UPDATE 14.05 CNA anunță despre reținerea altor patru persoane: șeful Direcţiei autorizări şi disciplină în construcţii din cadrul Primăriei Chişinău, un angajat  al Serviciului Vamal, un angajat al Direcţiei Locativ-Comunale şi Amenajare a Primăriei și o persoane fizică. În total până la această oră au fost reținute 12 persoane. 

UPDATE 12.10 CNA anunță despre alte patru persoane reținute: un specialist în cadrul Direcţiei autorizări şi disciplină în construcţii din cadrul Primăriei, directorul unei companie de construcţii, angajatul unei companii petroliere (Lukoil) și o persoană fizică. 

Angela Starinschi, purtător de cuvânt al CNA, a precizat că în total au fost efectuate 18 percheziţii în cadrul a 35 de cauze penale pentru corupere pasivă şi activă, în care sunt bănuiţi doi angajaţi ai Primăriei Chişinău şi 15 reprezentanţi ai altor autorităţi ai administraţiei publice locale, angajaţi vamali şi agenţi economici.

Potrivit lui Angelei Starinschi, ofiţerii Anticorupţie au documentat mai multe cazuri privind mituirea unor funcţionari din cadrul Primăriei Chişinău pentru perfectarea actelor de recepţie finală a construcţiilor. "Este vorba despre câteva zeci de cazuri, documentate de ofiţerii CNA şi procurori, unde se constată oferirea şi perceperea diferitor sume de bani pentru urgentarea unor acţiuni ale reprezentanţilor Primăriei privind recepţia finală a lucrărilor de construcţie efectuate de persoane fizice şi juridice”, a adăugat Angela Starinschi.

Nistor Grozavu, viceprimarul capitalei, nici nu a confirmat, dar nici nu a infirmat cele incriminate subalternilor săi. "Nu exclud, dar nici nu pot confirma. Pot să spun doar că ofiţerii CNA trebuie să fie siguri", a spus viceprimarul.

Julieta Saviţchi
22/02/2016
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.Follow us on Telegram

Comentarii