Comisia juridică a Parlamentului a propus ridicarea imunității pentru deputații Partidului Șor, Jardan și Ulanov

Ilie Gulca
21/03/2021

Comisia juridică a Parlamentului a propus, pe 20 martie, ridicarea imunității și încuviințarea reținerii, arestării, percheziției și trimiterii în judecată a deputaților Partidului Șor, Petru Jardan și Denis Ulanov. Pentru ca măsurile menționate să intre în vigoare, plenul Parlamentului trebuie să aprobe raportul Comisiei juridice. Procurorul general, Alexandr Stoianoglo, a cerut pe, 19 martie, plenului Legislativului ridicarea imunității parlamentare a celor doi parlamentari cercetați penal în două dosare de rezonanță – furtul miliardului și concesionarea Aeroportului Internațional Chișinău.

Denis Ulanov este cercetat sub aspectul „escrocheriei” și „spălare de bani”. Ambele infracțiuni au fost săvârșite în proporții deosebit de mari și în interesele unei asociații criminale, precizează oamenii legii.

La rândul său, Petru Jardan, ar fi comis „abuz de serviciu”, în proporții deosebit de mari, în interesul unui grup criminal organizat și în detrimentul intereselor Întreprinderii de Stat Aeroportul Internațional Chișinău, aflată în perioada concesionări.

Odată ce va primi acordul de ridicare a imunității parlamentare, procurorul general va avea încuviințarea Parlamentului în vederea reținerii, arestării, percheziției și trimiterii în judecată penală a celor doi deputați.

De partea cealaltă, Denis Ulanov și Petru Jardan califică acuzațiile procurorilor nefondate și fără nicio argumentare juridică.

Există mai multe semnale despre substratul politic al demersurilor privind ridicarea imunității parlamentare a celor doi deputați. Cu toate acestea, Denis Ulanov și Petru Jardan au reiterat sâmbătă, că vor colabora cu procurorii, nu se vor eschiva și nici nu au de gând să părăsească teritoriul Republicii Moldova, așa cum speculează unii.

Ilie Gulca
21/03/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii