Confirmat oficial// Autoritățile moldovenești au cerut Interpol Moscova localizarea și arestarea lui Ilan Șor

Anticoruptie.md
08/02/2024
facebook.com/ilanshorofficial

După ce în seara zilei de miercuri, 7 februarie, Ilan Șor, condamnat de instanța de apel la 15 ani de închisoare, a publicat o fotografie de la o întrevedere care a avut loc la Moscova, biroul Interpol Moldova a decis să acționeze. Mai exact, au solicitat de la Interpol Moscova și Secretariatul General al Interpol de la Lyon să întreprindă acțiuni în regim de urgență în privința căutatului Ilan Șor, cu scopul localizării și arestării acestuia, în conformitate cu prevederile Constituției Interpol, iar ulterior extrădat în Republica Moldova. Ultimele informații la acest capitol au fost prezentate de Inspectoratul General al Poliției (IGP). 

Potrivit informațiilor publicate de IGP, începând cu luna noiembrie 2023, Ilan Șor circulă și are diverse întrevederi cu oficiali din alte state, în special din Federația Rusă, fapt despre care urmăritul comunică personal în postări publicate pe rețelele de socializare.

Din ultima postare publicată la data de 07.02.2024, pe pagina lui Ilan Șor, se desprinde faptul că acesta se află în Federația Rusă, unde a avut o întâlnire la Moscova. Deputatul fugar Ilan Șor a anunțat că a avut o întrevedere cu președintele Comitetului Dumei de Stat a Rusiei pentru afaceri CSI, Leonid Kalașnikov, unde a discutat despre Republica Moldova și relațiile cu Federația Rusă.

„Imediat după apariția informației în presă, subiect abordat în seara zilei de 07.02.2024 la diverse emisiuni TV, am intervenit cu demersuri suplimentare către InterpolL Moscova și Secretariatul General al Interpol de la Lyon, solicitând întreprinderea în regim de urgență a acțiunilor ce se impun în privința căutatului Ilan Șor, cu scopul localizării și arestării acestuia, în conformitate cu prevederile Constituției INTERPOL”, a precizat IGP.

Cu o lună mai devreme, la data de 07.01.2024, Șor ar fi plecat din Israel în Emiratele Arabe Unite. „Imediat s-a solicitat informație din partea Interpol Abu Dhabi, dar și asistență din partea Secretariatului General al Interpol, însă, de către autoritățile din EAU nu a fost confirmată intrarea subiectului pe teritoriul țării respective”, precizează biroul Interpol Moldova. 

Deși autoritățile din Emiratele Arabe Unite nu au confirmat intrarea lui Șor în țară, la câteva zile distanță, la data de 18.01.2024, informația operativă survenită între timp indică precum că ȘOR Ilan ar deține cetățenie rusă și ar fi călătorit din EAU spre Federația Rusă.

Și atunci biroul Interpok de la Chișinău a expediat un demers către BNC Interpol Moscova, „iar drept răspuns am fost informați că ȘOR Ilan nu este cetățean rus și că ultima dată a fost înregistrat cu ieșire din Federația Rusă la data de 27.12.2014”.

Menționăm că Ilan Șor a fost condamnat pentru escrocherie și spălare de bani în dosarul Frauda Bancară la 15 ani de închisoare. Suma prejudiciului material pe care Ilan Șor este obligat să o restituie este de peste 5,2 miliarde de lei. Banii vor fi încasați din bunurile și veniturile ce-i aparțin.

Anticoruptie.md
08/02/2024
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.Follow us on Telegram

Comentarii