„Conflict înghețat” între ex-premierul Vlad Filat și fostul său apărător

Viorica Mija
27/11/2023
Colaj CIJM

Admiterea cererii de neconstituționalitate a determinat amânarea deliberării și pronunțării în disputa dintre ex-premierul Vlad Filat și fostul său apărător, Igor Popa. Astfel, examinarea dosarului va fi reluată peste cinci luni, și anume la sfârșitul lunii martie a anului viitor. Vlad Filat îl învinuiește pe Popa de defăimare și răspândirea informațiilor mincinoase, după ce ultimul a declarat că ex-premierul ar fi complicele lui Vlad Plahotniuc în frauda bancară, a vândut bunurile aflate sub sechestru, deţine conturi bancare în afara ţării pe numele unor persoane interpuse şi continuă să discute la telefon cu fostul lider al Partidului Democrat. Pentru aceste afirmaţii Filat solicită de la fostul său avocat prejudicii de 100.000 de lei. Centrul de Investigații Jurnalistice a deconspirat cum fostul premier și-a scăpat de confiscare averile puse sub sechestru în dosarul de corupție în care a fost cercetat și condamnat. 

În aprilie curent, Curtea de Apel Chișinău a respins cererea fostului avocat al ex-premierului Vlad Filat de strămutare a cauzei în care este învinuit de defăimare. Magistrații s-au pronunțat pentru reluarea examinării în instanța de fond, acolo unde a fost repartizat inițial dosarul. Este vorba despre Judecătoria Chișinău, sediul Centru.

În cerere de strămutare a cauzei, apărătorul care îl reprezintă în instanță pe Igor Popa, a menționat că ar exista „o bănuială rezonabilă de părtinire faţă de partea reclamantă a procesului”. Acesta a precizat că, invocând aceleaşi motive, a înaintat şi o cerere de recuzare a judecătoarei Eleonora Badan-Melnic, invocând „ostilitatea judecătoarei” față de apărarea pârâtului, dar și faptul că aceasta l-ar fi favorizat pe avocatul lui Vlad Filat.  Mai mult, apărarea lui Igor Popa au presupus că şi ceilalţi judecători din cadrul Judecătoriei Chişinău, sediul Centru, „vor da dovadă de părtinire datorită faptului că judecătoria în cauză se află în mun. Chişinău, localitate în care dl. Filat (având în acest proces calitatea procesuală de reclamant) şi-a exercitat activitatea politică, inclusiv de prim-ministru al Republicii Moldova, prin urmare în capitală dl Filat are multe cunoştinţe, prieteni care pot influenţa procesul de judecată”.

Colegiul civil al Curții de Apel Chișinău a considerat însă că cererea cu privire la strămutarea cauzei civile spre judecare către o altă instanţă de acelaşi grad este neîntemeiată și pasibilă respingerii, „întrucât simpla declarație a unei părți din proces despre faptul că nu are încredere în instanță, nu probează părtinirea judecătorului investit cu judecarea cauzei”.

În anul 2020, Comisia de Etică și Disciplină a Uniunii Avocaților din Moldova a decis să-i retragă licența fostului apărător al lui Vlad Filat. Drept motiv a servit o plângere depusă de fostul premier care a punctat că apărătorul ar fi încălcat normele deontologice atunci când a făcut anumite dezvăluiri despre el în cadrul unei emisiuni TV. Popa a contestat decizia în instanță, dar judecătorii nu s-au expus deocamdată asupra cauzei. 

Vlad Filat a reacționat la dezvăluirile fostului său avocat și le-a catalogat drept „minciuni”. În afară de sesizarea depusă la Comisia de Etică și Disciplină, fostul premier a mai depus o plângere și la Procuratură, pentru violarea secretului corespondenței și colectarea ilegală de informații referitor la viața privată.

Igor Popa a recunoscut că l-a denunțat pe Vlad Filat autorităților din Germania pentru spălare de bani. „Eu dețin licență de avocat german, iar legislația germană obligă avocații să denunțe dacă cunosc despre infracțiunle grave comise de clienții lor. Dacă nu denunțam, riscam să-mi pierd licența din Germania. La noi nu se face deosebire dintre secretul profesional, libertatea de exprimare și obligațiile avocatului”, s-a justificat pentru Anticoruptie.md Igor Popa.

În luna septembrie, 2022, Igor Popa a fost găsit vinovat de calomnierea fostului său client Vlad Filat. Asta, la un an distanță după ce a fost sancționat contravențional pentru calomniere. Avocatul a contestat decizia în instanța de judecată, iar magistrații, desi l-au găsit vinovat de calomnie, au încetat procesul contravențional pe motiv că a expirat termenul de prescripție. Ulterior, hotărârea a fost menținută fără modificări și de judecătorii de la Curtea de Apel Chișinău.

Vlad Filat a fost reținut în toamna anului 2015 în baza unui denunț depus de liderul fugar al partidului Șor, Ilan Șor, care a declarat că Filat i-a cerut cadouri valoroase si bani. Ex-premierul a fost condamnat pentru trafic de influență și corupere pasivă și a primit 9 ani de închisoare cu executare. Reducerea pedepsei din cauza condițiilor de detenție proaste a permis eliberarea lui Vlad Filat în decembrie 2019.

Viorica Mija
27/11/2023




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii