Cristian Rizea, în imposibilitatea de a-și cere scuze

Viorica Mija
07/06/2023
Colaj CIJM

Fostul deputat român, Cristian Rizea, extrădat de autoritățile de la Chișinău și deținut în penitenciarul Rahova, urmează să-și ceară scuze de la omul de afaceri Vasili Chirtoca. Judecătoria Chișinău, sediul Centru, a admis plângerea lui Chirtoca, ce-i drept fără a-i accepta și pretențiile privind achitarea unui prejudiciu moral în sumă de 100 de mii de lei. Hotărârea este cu drept de apel în termen de 30 de zile.

Magistrații au constatat ca fiind false și defăimătoare informațiile răspândite de Cristian Rizea, la adresa lui Vasili Chirtoca și a companiei sale. Rizea a fost acționat în judecată după ce l-a numit pe Chirtoca „cel mai mare escroc, cei mai mari escroci ... îți bagă alte piese nasoale luate de la alții, ați înțeles – second, voi știți ... vă șmecherește, după ce ați ieșit din garanție... aveți probleme cu piesele...”.  

Rizea a fost obligat să dezmintă informația mincinoasă și denigratoare în aceeași sursă mass media, conform textului „Recunosc că afirmațiile și/sau informațiile mincinoase și denigratoare despre Chirtoca Vasili (...) nu corespund adevărului. Aduc scuze publice”. În partea reparării prejudiciului moral în mărime de 100 000 lei și compensarea cheltuielilor de judecată rezultate din plata taxei de stat în mărime de 3000 lei, cererea lui Chirtoca a fost respinsă ca neîntemeiată.

Aflat în detenție în Penitenciarul București-Rahova, România, Cristian Rizea ar fi batjocorit de cei cu care-și împarte celula. Potrivit gandul.ro, surse din cadrul Administrației Naționale a Penitenciarelor (ANP) au dezvăluit că fostul politician încearcă să ”socializeze cu deținuții”, însă, în general, rămâne retras și este păzit permanent, fiind etichetat drept un „deținut vulnerabil”. 

Vulnerabilitatea lui Rizea ar fi legată, potrivit sursei citate, de faptul că un faimos interlop aflat în libertate ar fi reușit să contacteze deținuți periculoși închiși în același penitenciar cu Cristian Rizea și le-ar fi cerut să-l bată pe fostul politician sau să fie supus unor abuzuri sexuale. Aceasta ar fi pedeapsa pentru Rizea pentru că ar fi jignit un vlogger. 

Viorica Mija
07/06/2023
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.Follow us on Telegram

Comentarii