CSJ a menţinut sentinţa dictată lui Veaceslav Negruța, fost ministru al Finanțelor, condamnat în dosarul despăgubirilor-record

Anastasia Nani
29/03/2016
Veacesav Negruţa. Foto: Dan Guţu, IPN

Magistraţii Curţii Supreme de Justiţie au decis marţi, 29 martie, să menţină sentinţa prin care Veaceslav Negruţa, ex-ministru al Finanţelor, a fost condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare în dosarul despăgubirilor-record de 400.000 de euro, acordate lui Pantelei Sandulachi. Astfel recursurile fostului ministru şi al procurorilor au fost respinse. 

"O decizie injustă şi ilegală, luată în altă parte decât în sistemul judecătoresc, iar judecătorii şi-au demonstrat loialitatea lor celor de care depind. Voi merge mai departe, la CEDO", a comentat Veaceslav Negruţa pe pagina sa de Facebook. 

Totul a început după ce Pantelei Sandulachi a cerut să-i fie achitate pagube morale şi materiale pentru că fosta guvernare comunistă i-ar fi fabricat două dosare, fiind purtat prin instanţe timp de nouă ani, perioadă în care şi-ar fi pierdut afacerile.

În ianuarie 2012 magistraţii Curții de Apel Chișinău au fost mai generoşi decât Înalta Curte de la Strasbourg, acordându-i 400.000 de euro. Juriștii de la Finanţe nu s-au grăbit să conteste decizia la Curtea Supremă de Justiţie. Au făcut-o în schimb procurorii, iar mai târziu reprezentanţii ministerului au depus o cerere de alăturare la recursul acestora. Astfel, la 19 iulie 2012, judecătorii de la Curtea Supremă de Justiţie au decis că lui Pantelei Sandulachi i se cuvin doar 1.000 de euro, iar restul,  

Până acum, Pantelei Sandulachi a întors statului doar 300.000 de lei, atât cât au găsit executorii în contul acestuia. În total, angajații Ministerului Finanțelor i-au transferat 6.250.480 de lei – echivalentul a 400.000 de euro la 20 februarie 2012 (ziua transferului – n.r.). Pantelei Sandulachi a scăpat însă de dosar penal după ce procurorii au decis clasarea cauzei. Recent, CNA a reluat cercetarea în cazul fostului deputat în primul Parlament.

În 2012, procurorii l-au acuzat pe Veaceslav Negruţa de abuz de serviciu, iar în mai 2015 Judecătoria sectorului Râșcani l-a condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare. Ulterior, procurorii au solicitat excluderea aplicării suspendării condiţionate a executării pedepsei pe un termen de probă. Magistraţii Curţii de Apel au respins însă apelul declarat de procurori, precum şi pe cel al fostului ministru prin care a cerut să fie achitat.

În cadrul unui interviu acordat portalului Anticoruptie.md, Maia Sandu, ex-ministră a Educației, a calificat dosarul lui Veaceslav Negruță drept un exemplu clar de poliție politică. „Am fost oripilată să aflu că o persoană integră a fost condamnată într-o ţară în care nici cei mai mari hoţi nu sunt condamnaţi. Pentru mine este un exemplu clar de poliţie politică. În acelaşi timp, este un mesaj, iarăşi foarte clar, din partea celor care controlează organele de drept, adresat puţinilor oameni integri care se aventurează în funcţii publice de responsabilitate, că locul lor nu este aici. Deci, este clar că Negruţa deranjează şi mesajul este că asemenea oameni nu trebuie admişi în sistem. Toţi cei care au fost implicaţi în instrumentarea şi examinarea acestui dosar ştiu foarte bine că Negruţa nu a tras niciun folos din funcţia publică pe care a deţinut-o”, a declarat Maia Sandu.

Anastasia Nani
29/03/2016

Comentarii