Sentința dictată lui Veaceslav Negruța, fost ministru al Finanțelor condamnat în dosarul despăgubirilor-record, menținută de Curtea de Apel Chișinău

Mariana Colun
07/12/2015
Foto: zdg.md

Curtea de Apel Chişinău a menținut decizia primei instanţe, prin care Veaceslav Negruță, fost ministru al Finanţelor, a fost condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare de Judecătoria sectorului Râșcani al Capitalei în dosarul despăgubirilor-record de 400.000 de euro, acordate lui Pantelei Sandulachi, fost liberal-democrat și deputat în primul Parlament. Informația a fost confirmată pentru portalul Anticorupție de către procurorii care au instrumentat cazul. Hotărârea a fost dictată la 30 noiembrie. 

Colegiul penal al Curţii de Apel Chişinău a respins astfel apelul procurorilor împotriva sentinţei primei instanţe, precum şi pe cel al avocatului lui Veaceslav Negruţă. Ex-ministrul a fost acuzat de procurori de comiterea abuzului de serviciu soldat cu urmări grave încă în 2012.

Totul a început după ce Pantelei Sandulachi a cerut să-i fie achitate pagube morale şi materiale pentru că fosta guvernare comunistă i-ar fi fabricat două dosare, fiind purtat prin instanţe timp de nouă ani, perioadă în care şi-ar fi pierdut afacerile.

După ce în ianuarie 2012 magistraţii Curții de Apel Chișinău au fost mai generoşi decât Înalta Curte de la Strasbourg, juriștii de la Finanţe nu s-au grăbit să conteste decizia la Curtea Supremă de Justiţie. Au făcut-o în schimb procurorii, iar mai târziu reprezentanţii ministerului au depus o cerere de alăturare la recursul acestora. Astfel, la 19 iulie 2012, judecătorii de la Curtea Supremă de Justiţie au decis că lui Pantelei Sandulachi i se cuvin doar 1.000 de euro, iar restul, 399.000 de euro, trebuie întorşi statului.

Până acum, Pantelei Sandulachi a întors statului doar 300.000 de lei, atât cât au găsit executorii în contul acestuia. În total, angajații Ministerului Finanțelor i-au transferat 6.250.480 de lei – echivalentul a 400.000 de euro la 20 februarie 2012 (ziua transferului – n.r.).

Procurorii au contestat sentinţa, solicitând excluderea aplicării suspendării condiţionate a executării pedepsei pe un termen de probă. Magistraţii Curţii de Apel însă au respins apelul declarat de procurori. Decizia instanţei de apel este definitivă şi executorie, însă poate fi atacată la Curtea Supremă de Justiţie.

Într-un interviu pentru portalul Anticorupție, Maia Sandu, ex-ministră a Educației, a calificat dosarul lui Veaceslav Negruță drept un exemplu clar de poliție politică. „Am fost oripilată să aflu că o persoană integră a fost condamnată într-o ţară în care nici cei mai mari hoţi nu sunt condamnaţi. Pentru mine este un exemplu clar de poliţie politică. În acelaşi timp, este un mesaj, iarăşi foarte clar, din partea celor care controlează organele de drept, adresat puţinilor oameni integri care se aventurează în funcţii publice de responsabilitate, că locul lor nu este aici. Deci, este clar că Negruţa deranjează şi mesajul este că asemenea oameni nu trebuie admişi în sistem. Toţi cei care au fost implicaţi în instrumentarea şi examinarea acestui dosar ştiu foarte bine că Negruţa nu a tras niciun folos din funcţia publică pe care a deţinut-o”, a declarat Maia Sandu.

Mariana Colun
07/12/2015Become a Patron!

Comentarii