(Doc) Cum a scăpat Pantelei Sandulachi de dosar penal fără să întoarcă statului despăgubirile-record

Anastasia Nani
27/04/2015
Pantelei Sandulachi la pronunțare deciziei de către judecătorii CSJ. Foto: Tudor Iovu, adevarul.md

Pantelei Sandulachi, fostul liberal-democrat și deputat în primul Parlament, despăgubit în 2012 de magistrații Curții de Apel Chișinău cu 400.000 de euro, nu a întors banii în bugetul statului așa cum au dispus judecătorii Curții Supreme de Justiție. Acesta promite să-i dea înapoi, doar că, deocamdată, nu-i are pentru că i-a investit pe toți în economia țării. Totodată, procurorii au clasat dosarul fostului politician pornit pentru samavolnicie pentru că ar lipsi elementele infracțiunii. Singurul care riscă să fie tras la răspundere este Veaceslav Negruță, fostul ministru al Finanțelor, pe timpul căruia a fost efectuat transferul. Dosarul acestuia se află de doi ani în instanță, iar la mijlocul lunii mai judecătorii i-ar putea dicta verdictul.

Pantelei Sandulachi a cerut să-i fie achitate pagube morale şi materiale pentru că fosta guvernare comunistă i-ar fi fabricat două dosare, fiind purtat prin instanţe timp de nouă ani, perioadă în care şi-ar fi pierdut afacerile.

După ce în ianuarie 2012 magistraţii Curții de Apel Chișinău au fost mai generoşi decât Înalta Curte de la Strasbourg, juriștii de la Finanţe nu s-au grăbit să conteste decizia la Curtea Supremă de Justiţie. Au făcut-o în schimb procurorii, iar mai târziu reprezentanţii ministerului au depus o cerere de alăturare la recursul acestora. Astfel, la 19 iulie 2012, judecătorii de la Curtea Supremă de Justiţie au decis că lui Pantelei Sandulachi i se cuvin doar 1.000 de euro, iar restul, 399.000 de euro, trebuie întorşi statului. Doar că, între timp, banii au ajuns în contul lui Pantelei Sandulachi şi, potrivit acestuia, i-a cheltuit.

Procurorii Anticorupție au intentat un dosar penal, încercând să afle cum a ajuns suma la fostul deputat.  Pe de o parte, oamenii legii l-au acuzat pe Veaceslav Negruță de abuz de serviciu, iar pe fostul parlamentar de samavolnicie. Dosarul ex-ministrului de la Finanțe se află de doi ani în instanța de judecată. “La ședința de pe 15 mai ar urma să fie pronunțată sentința. Dosarul lui Pantelei Sandulachi a fost transmis la Procuratura sectorului Buiucani al Capitalei”, susține Octavian Iachimovschi de la Procuratura Anticorupție.

Colegii acestuia nu au găsit însă suficiente probe care ar demonstra vinovăția lui Sandulachi. Dosarul a fost clasat acum un an. “Au existat mai multe motive. Toate sunt indicate în ordonanță”, spune procurorul Mihail Proca care s-a ocupat de caz.

“În urma examinării rulajului bancar a contului lui Sandulachi P. din BC Victoriabank SA, suma de 400.000 de euro a fost încasată în contul acestuia prin hotărârea Curții de Apel Chișinău la 23.01.2012 și executată integral de către Ministerul Finanțelor. Astfel, Sandulachi Pantelei a devenit posesor de bună-credință față de bunul menționat, deoarece a intrat în mod legitim în această posesie. Prin urmare, până la apariția interdicțiilor întemeiate, înaintate în cadrul legal stabilit, orice acțiuni ale posesorului de proprietate de la contul bancar menționat sunt legale”, se arată, între altele, în documentul emis de omul legii.

Deocamdată, Pantelei Sandulachi a întors statului circa 300.000 de lei, atât cât au găsit executorii în contul acestuia. În total, angajații Ministerului Finanțelor i-au transferat 6.250.480 de lei – echivalentul a 400.000 de euro la 20 februarie 2012 (ziua transferului – n.r.).

“Procedura de executare a fost întreruptă. Nu poate fi executată pentru că Pantelei Sandulachi se află în litigiu cu Investprivatbank de unde a luat credite. Acest dosar se examinează la Curtea de Apel Chișinău. După o decizie finală vom putea stabili următoarele acțiuni. Totodată, am înaintat în instanță un demers prin care am cerut să-i fie interzisă părăsirea teritoriului Republicii Moldova. Nu avem încă un răspuns”, explică executorul judecătoresc Roman Talmaci.

Pantelei Sandulachi promite însă să întoarcă și restul banilor în haznaua statului. „Voi întoarce toată suma, chiar dacă decizia Curții Supreme de Justiție a fost ilegală. Muncesc acum în acest sens. Banii i-am investit în sectorul real al economiei din Republica Moldova, iar procurorii cunosc acest fapt”, precizează fostul liberal-democrat. Acesta a fost exclus din partid pentru că scandalul financiar în care a fost implicat ar fi adus formațiunii prejudicii de imagine.

 

 

Anastasia Nani
27/04/2015Become a Patron!

Comentarii