Fostul ministru al Finanţelor, condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare în dosarul despăgubirilor-record

Anticoruptie.md
19/05/2015
Foto: zdg.md

Veaceslav Negruța, ex-ministru al Finanțelor, a fost condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare de Judecătoria sectorului Râșcani al Capitalei în dosarul despăgubirilor-record de 400.000 de euro, acordate lui Pantelei Sandulachi, fost liberal-democrat și deputat în primul Parlament. Totodată, Veaceslav Negruța a fost privat de dreptul de a ocupa funcții publice pentru o perioadă de cinci ani. Procurorii l-au acuzat de abuz de serviciu încă în 2012. 

Oamenii legii nu au decis încă dacă vor contesta sentința. “Vom hotărî după ce vom vedea cum a motivat instanța această decizie”, ne-a declarat procurorul Octavian Iachimovschi care a instrumentat cazul. Și fostul ministru are dreptul să atace timp de 15 zile sentința Judecătoriei Râșcani la Curtea de Apel Chișinău.

Pantelei Sandulachi a cerut să-i fie achitate pagube morale şi materiale pentru că fosta guvernare comunistă i-ar fi fabricat două dosare, fiind purtat prin instanţe timp de nouă ani, perioadă în care şi-ar fi pierdut afacerile.

După ce în ianuarie 2012 magistraţii Curții de Apel Chișinău au fost mai generoşi decât Înalta Curte de la Strasbourg, juriștii de la Finanţe nu s-au grăbit să conteste decizia la Curtea Supremă de Justiţie. Au făcut-o în schimb procurorii, iar mai târziu reprezentanţii ministerului au depus o cerere de alăturare la recursul acestora. Astfel, la 19 iulie 2012, judecătorii de la Curtea Supremă de Justiţie au decis că lui Pantelei Sandulachi i se cuvin doar 1.000 de euro, iar restul, 399.000 de euro, trebuie întorşi statului.

Până acum, Pantelei Sandulachi a întors statului doar 300.000 de lei, atât cât au găsit executorii în contul acestuia. În total, angajații Ministerului Finanțelor i-au transferat 6.250.480 de lei – echivalentul a 400.000 de euro la 20 februarie 2012 (ziua transferului – n.r.).

Acesta promite să dea înapoi toți banii, doar că, deocamdată, nu-i are pentru că, potrivit lui, i-a investit pe toți în economia țării. Totodată, procurorii au clasat dosarul fostului politician pornit pentru samavolnicie pentru că ar lipsi elementele infracțiunii.

Anticoruptie.md
19/05/2015

Comentarii