Cum și-a ascuns averea fostul director SIS, Vasile Botnari, vizat într-o cauză penală pentru îmbogățire ilicită

Ilie Gulca
29/03/2022
Vasile și Natalia Botnari. Foto: CIJM

Fostul director al Serviciului de Informații și Securitate (SIS), Vasile Botnari, nu și-a declarat averea din 2016, dezvăluie o anchetă a reporterilor Centrului de Investigații Jurnalistice din Moldova. Fostul angajat al Serviciului a beneficia de dreptul angajaţilor acestei instituții de a nu-și face publice proprietățile. Marți dimineață, procurorii anticorupție au descins la mai multe imobile ale sale în cadrul unei cauze penale pentru îmbogățire ilicită.

Primele suspiciuni de îmbogățire ilicită care au apărut asupra acestui personaj din anturajul oligarhului Vladimir Plahotniuc au fost înregistrate în momentul în care s-a oferit să plătească amenda de 88.000 de lei în dosarul răpirii profesorilor turci.

În septembrie 2020, procurorul general suspendat, Alexandr Stoianoglo, a declarat în cadrul unei emisiuni TV că Vasile Botnari a fost condamnat cu suspendare și a achitat prejudiciile constatate de Curtea Europeană a Drepturilor Omului în dosarul respectiv.

„Vasile Botnari a plătit 125.000 de euro prejudicii pe care le-a provocat Republica Moldova profesorilor turci extrădați. În plus, el a achitat 380.000 de lei pentru avionul charter închiriat pentru transportarea profesorilor”, a declarat atunci procurorul general.

Vasile Botnari nu a fost condamnat la închisoare cu suspendare, așa cum anunțase Stoianoglo, ci sancționat cu o amendă în valoare de 88.000 de lei. În prezent, procurorul general suspendat, Alexandr Stoianoglo, este investigat pentru sancțiunea indulgentă aplicată lui Botnari.

Unul dintre personajele fidele oligarhului Vladimir Plahotniuc

Potrivit unei anchete realizată reporterii Centrului de Investigații Jurnalistice în martie 2021, actualele terenuri şi imobile ale lui Vasile Botnari au ajuns în proprietatea acestuia în perioada în care a deţinut funcţii înalte de demnitate publică, fiind unul dintre apropiaţii şi protejaţii lui Vladimir Plahotniuc.

Vasile Botnari nu a raportat niciodată în declaraţiile de avere, semnate în calitate de funcţionar public, vreo locuinţă. Fostul funcţionar a declarat doar veniturile din salariul său chiar dacă familia sa avea afaceri, iar în unele dintre acestea soţia sa, Natalia, figura în calitate de administratoare.

Vasile Botnari deţine, din mai 2004, o cotă de 30% din SRL Vabaro Lux, întreprindere specializată în comercializarea lemnului şi a articolelor de tâmplârie.

În 2008, Natalia Botnar a fondat întreprinderea A & N SERVICE, având ca gen de activitate prestarea serviciilor. Aceasta a fost tot timpul singura administratoare a întreprinderii. În 2019, cifra de afaceri a întreprinderii a constituit 1,33 milioane de lei.

În 2014, averea lui Vasile Botnari a fost supusă controlului de către Comisia Naţională de Integritate. În Actul de constatare, semnat de Alexandru Donciu, se menționează că Vasile Botnari nu a încălcat regimul juridic al declarării veniturilor şi proprietăţilor.

Sergiu Bozianu, preşedintele Asociaţiei pentru Protecţia Vieţii Private, consideră că Vasile Botnari a beneficiat de dreptul angajaţilor SIS de a nu publica declaraţiile de avere, ce nu este corect în cazul lui.

„Directorul SIS este o persoană publică, toţi îl cunosc, nu participă la operaţiuni secrete şi publicarea datelor despre averea şi interesele sale este obligatorie", a declarat expertul.

Autoritatea Naţională de Integritate a anunţat la începutul anului 2021 că a iniţiat controlul averii lui Vasile Botnari.

Urcușul în anturajul lui Plahotniuc și în funcții înalte de stat

Vasile Botnari are 46 de ani și este originar din Străşeni. Pe parcursul anilor, el a deţinut mai multe funcţii publice, cele mai importante – în perioada aflării la guvernare a democraților.

În 2008–2009, Botnari a fost director general al Agenţiei Transporturi a Republicii Moldova, iar între 2005 și 2008 a condus compania de stat Air Moldova.

Timp de un an, 2004–2005, a fost reprezentantul companiei aviatice italiene Club Air în Republica Moldova. Presa a scris că el s-ar fi ocupat şi de managementul companiei Nobil Air, controlată de Plahotniuc.

În 2009–2011, Botnari a fost membru al Consiliului de Administrare al Victoriabank, despre care se spune că aparținea în acel moment lui Plahotniuc. A fost ministru al Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor în Guvernul Leancă (31 mai 2013–10 decembrie 2014).

Ulterior, a devenit ministru al Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor în Guvernul Gaburici (18 februarie – 22 iunie 2015).

După demisia Guvernului Gaburici 2, a ajuns în fotoliul de președinte al Consiliului de Administrație al întreprinderii Moldovagaz, funcţie pe care a deţinut-o până în martie 2018, când a fost numit director al SIS.

Funcţionarul nu a reuşit să îşi ducă mandatul până la capăt, fiind demis în iunie 2019 de către majoritatea formată din Blocul ACUM şi PSRM. 

Ilie Gulca
29/03/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii