Curtea Supremă de Justiție a suspendat examinarea cererii de strămutare a dosarului Șor. Cum au motivat magistrații

Anticoruptie.md
16/09/2020

Magistrații de la Curtea Supremă de Justiție au suspendat examinarea cererii de strămutare a dosarului Șor de la Curtea de Apel Cahul, înaintată de avocații politicianului la începutul lunii septembrie curent, și au sesizat Curtea Constituțională pentru efectuarea controlului constituționalității unei sintagme din Codul de procedură penală.

La 1 septembrie 2020, avocații Aureliu Colenco și Denis Calaida au înaintat o cerere de strămutare a judecării dosarului Șor de la Curtea de Apel Cahul, la o altă instanță egală în grad. În același timp, apărătorii au solicitat ridicarea excepției de neconstituționalitate a prevederilor alin.(l) art.46 Cod de procedură penală, în partea ce vizează sintagma „...în cazul în care prin aceasta se poate obține soluționarea ei obiectivă, rapidă, completă și se asigură desfășurarea normală a procesului”, totodată cerând suspendarea examinării cererii de strămutare a judecării cauzei penale până la soluționarea definitivă de către Curtea Constituțională a sesizării respective.

Dosarul lui Ilan Șor se află pe rol la Curtea de Apel Cahul din septembrie 2018. Mai mulți judecători de la Curtea de Apel Chișinău au invocat anterior diferite motive pentru a se abține de la examinarea dosarului.

Ilan Șor a fost condamnat în iunie 2017 la şapte ani și șase luni de închisoare cu executare în penitenciar de tip semiînchis, pentru spălare de bani și escrocherie în proporții deosebit de mari în dosarele creditelor neperformante acordate în 2014 de Banca de Economii.

Cât privește recuperarea prejudiciului provocat de Ilan Șor, în sentință se precizează doar că „se admite în principiu acțiunea civilă înaintată de BEM, urmând ca asupra cuantumului despăgubirilor cuvenite să hotărască instanța în ordinea procedurii civile”.

Procurorii au cerut anterior o pedeapsă de 19 ani de privare de libertate pentru controversatul businessman.

Anticoruptie.md
16/09/2020




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii