Consiliul Superior al Procurorilor: Viorel Morari, suspendat de la șefia Procuraturii Anticorupție

Irina Odobescu
23/01/2020
agora.md

Viorel Morari a fost suspendat, joi, din funcția de procuror-șef al Procuraturii Anticorupție, cu votul membrilor Consiliului Superior al Procurorilor (CSP), la cererea procurorului general Alexandru Stoianoglo.

„CSP a hotărât admiterea demersului procurorului general și a elibera acordul în vederea suspendării din funcția de procuror-șef al Procuraturii Anticorupției a domnului Viorel Morari. A remite prezenta hotărâre procurorului general pentru procedurile administrative. A remite copia de pe prezenta hotărâre procurorului care exercită urmărirea penală pentru anexarea la cauza penală, iar domnului Viorel Morari – pentru informare”, a declarat Angela Motuzoc, președinta CSP.

De asemenea, CSP a decis, cu ușile închise, încetarea calității de membru al Colegiului pentru Selecția și Carieră a lui Viorel Morari.

Viorel Morari a fost reținut la 10 ianuarie curent, iar la 13 ianuarie, Judecătoria Chișinău a eliberat pe numele său mandat de arestare pe un termen de 20 de zile. Fostul șef de la Procuratura Anticorupție este învinuit de abuz în serviciu și fals în acte publice.

Potrivit unui comunicat al Procuraturii Generale, Morari este incriminat de faptul că, în martie 2017, ar fi primit de la Vladimir Plahotniuc o plângere pe care „a înregistrat-o contrar cerinţelor legale, pornind un proces penal şi, ulterior, urmărirea penală, falsificând în cauza penală mai multe acte procesuale”.

„Toate aceste acţiuni au fost făcute din interese personale, precum şi în interesul petentului şi al mai multor persoane din anturajul lui, pentru a-i proteja de implicare în calitate de bănuiţi în cauza penală privind frauda bancară, furtul miliardului şi a obstrucţiona cercetarea rapidă, completă şi obiectivă a acestei cauze penale”, menționează sursa citată.

De cealaltă parte, Morari pledează nevinovat și susține că dosarul i-a fost fabricat la comanda președintelui Igor Dodon.

Irina Odobescu
23/01/2020




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii