Șeful suspendat al Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari, reținut pentru 72 de ore. Ce i se incriminează

Julieta Savițchi
10/01/2020
Foto: CIJM

Viorel Morari, șeful suspendat al Procuraturii Anticorupție, a fost reținut vineri după amiază pentru 72 de ore. Informația a fost confirmată de către purtătorul de cuvânt al Procuraturii Generale, Emil Gaitur.

Reținerea a avut loc în ultima zi de efectuare a controlului dispus de procurorul general, chiar în sediul Procuraturii Generale, unde a fost delegat să activeze Morari în perioada suspendării din funcția de șef al Procuraturii Anticorupție.

Potrivit lui Gaitur, lui Morari i se incriminează infracțiunile de abuz în serviciu și fals în acte publice.

Surse din cadrul Procuraturii Generale au comunicat pentru Anticorupție.md că Morari este bănuit că i-ar fi ordonat unui subaltern de-al său să-i intenteze un dosar penal lui Veaceslav Platon cu data din urmă.

Precizăm că reporterul Anticorupție.md l-a contactat pe Morari la telefon la ora 14.00 pentru o declarație, iar acesta a promis să revină cu un telefon peste o oră, dar nu a mai sunat.

Amintim că la 7 decembrie, procurorul general Alexandru Stoianoglo a dispus efectuarea de către două grupuri de procurori special desemnați a unui control complex al activității procuraturilor specializate – Procuratura Anticorupție și Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale. Obiectivele controalelor constau în verificarea și evaluarea activității acestor două unități specializate ale procuraturii pe toate dimensiunile de competență, conform unor indicatori concreți, menționați în dispoziții pentru perioada 2016 – prezent.

Șeful Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari, a fost transferat în funcția de procuror în Secția unificarea practicii în domeniul învinuirii în instanțele de judecată. În aceeași zi, el a atacat în instanța de judecată ordinul procurorului general prin care a fost realizat transferul. Totodată, el a contestat dispoziția lui Stoianoglo cu privire la efectuarea unui control amplu la Procuratura Anticorupție. Magistrații Judecătoriei Chișinău, sediul Râșcani, au respins ca fiind inadmisibilă cererea depusă de Morari. Decizia a fost confirmată și de Curtea de Apel Chișinău.

În ancheta „Revizorii de la Procuratura Anticorupție: probleme de integritate și interese”, reporterii Centrului de Investigații Jurnalistice au arătat că cei mai mulți dintre cei 21 de acuzatori de stat desemnați de procurorul general, Alexandr Stoianoglo, să verifice activitatea Procuraturii Anticorupție pentru ultimii patru ani au ei înșiși probleme de integritate. Unii dintre controlori au chiar tangențe sau interese cu dosare aflate pe rol la instituția supusă controlului.

Julieta Savițchi
10/01/2020
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.Follow us on Telegram

Comentarii