Șeful Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari, a atacat în instanța de judecată ordinul procurorului general, Alexandr Stoianoglo, prin care a fost transferat în funcția de procuror în Secția unificarea practicii în domeniul învinuirii în instanțele de judecată. Totodată, el a contestat dispoziția lui Stoianoglo cu privire la efectuarea unui control amplu la Procuratura Anticorupție.
Potrivit unui demers oficial, publicat de Ziarul de Gardă, Morari l-a anunțat pe Stoianoglo despre acțiunea în judecată, care a fost înregistrată la Judecătoria Chișinău pe parcursul zilei de luni și a precizat că, „dacă se depune o cerere de suspendare a executării actului administrativ individual, acesta poate fi executat doar după soluționarea cererii respective. În asemenea circumstanțe, solicit suspendarea actelor administrative contestate până la examinarea cererii de chemare în judecată”.
Amintim că procurorul general Alexandru Stoianoglo a dispus, luni, efectuarea de către două grupuri de procurori special desemnați a unui control complex al activității procuraturilor specializate – Procuratura Anticorupție și Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale.
Obiectivele controalelor constau în verificarea și evaluarea activității acestor două unități specializate ale procuraturii pe toate dimensiunile de competență, conform unor indicatori concreți, menționați în dispoziții pentru perioada 2016 – prezent.
Solicitat de Anticoruptie.md, Viorel Morari a precizat: „Am fost delegat să preiau aceeași funcție în care am activat puțin timp după demisia de primăvara trecută. Delegarea în altă funcție este o metodă de suspendare. Nu cunosc motivul controlului. Probabil că este vorba de scrisoarea judecătorilor, dar și despre alte informații apărute în presă. Nu este exclus că s-a ținut cont și de scrisoarea anonimă”, ne-a declarat Morari.
Precizăm că, la 26 noiembrie, Viorel Morari, a anulat ordonanța de neîncepere a urmăririi penale, emisă la 8 iulie, de către subalternul său, Alexandru Cernei, privind finanțarea Partidului Socialiștilor de către Federația Rusă.
La începutul lunii decembrie, mai mulți judecători de instrucție din Chișinău au semnat o petiție, adresată conducerii de vârf a Republicii Moldova, ministrului Justiției și Consiliului Superior al Magistraturii, în care acuză procurorii Anticorupție de hărțuirea magistraților.
Câteva zile mai târziu, a fost eliberat din arest preventiv fostul șef al PCCOCS, Nicolae Chitoroagă. După expirarea mandatului de arestare de 15 zile, procurorii nu au mai înaintat demers privind ținerea acestuia în detenție preventivă, pe motiv că au fost efectuate investigațiile necesare.
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.
Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.
Comentarii