Deputații Partidului Șor, Jardan și Ulanov, vor fi cercetați în libertate

Ilie Gulca
25/03/2021
Deputații Partidului Șor, Denis Ulanov și Petru Jardan

Examinând demersurile Procuraturii Anticorupție care solicita plasarea celor doi deputați, cu statut de învinuit, Petru Jardan și Denis Ulanov, în arest preventiv pentru 30 de zile, Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana, a decis eliberarea provizorie sub control judiciar pentru 30 de zile a ambilor. Procuratura consideră ilegale încheierile Judecătoriei Chișinău, oficiul Ciocana, și anunță că le va contesta. Cei doi deputați se declară nevinovați.

Demersul în privința deputatului Jardan a fost examinat în lipsă. Acesta a refuzat să se prezinte în fața magistraților. 

Procurorii ceruseră arestul în privința celor doi învinuiți, invocând riscul de a împiedica buna desfășurare a justiției și riscul eschivării. Cei doi deputați au fost reținuți luni după ce, la cererea procurorului general, Alexandr Stoianoglo, Parlamentul le-a ridicat imunitatea parlamentară.

Pentru Jardan este acuzat că, deținând funcția de director interimar al Aeroportului Intenațional Chișinău, în cursul anului 2013, prin înțelegeri prealabile și de comun acord cu alte persoane fizice neidentificate pe moment de către organul de urmărire penală, a acționat intenționat în interesul grupului criminal și a comis abuz de serviciu.

La rândul său, Denis Ulanov este vizat în dosarul „frauda bancară”, acțiunile lui fiind cercetate sub aspectul „escrocheriei” și „spălării de bani”. Ambele infracțiuni au fost săvârșite în proporții deosebit de mari și în interesele unei asociații criminale.

Ulanov a fost unul dintre avocații liderului Partidului Șor, în dosarul penal legat de furtul unui miliard de dolari din băncile din Republica Moldova. În 2013, administratorul BEM a împuternicit prin contract cabinetul avocatului Denis Ulanov „să efectueze acţiuni şi formalităţi juridice pentru încasarea datoriilor de la debitorii băncilor”.

El a fost numit să reprezinte interesele băncii în recuperarea miliardelor furate, și între timp acesta a devenit unul din avocații lui Ilan Șor, în dosarul penal legat de implicarea în frauda bancară a expreședintelui Consiliului de administrare a BEM.

Ilie Gulca
25/03/2021

Comentarii