Deputatul Iurie Reniță insistă ca Igor Dodon să fie cercetat penal pentru acțiuni de corupție: „Voi cere intervenția Parchetului European”

Julieta Savițchi
20/07/2020

Deputatul Iurie Reniță a depus repetat o cerere adresată procurorului general, Alexandr Stoianoglo, în care solicită anularea ordonanței de refuz în începerea urmăririi penale și clasare a procesului penal în privința președintelui Igor Dodon, pentru acțiuni de corupție.

Totodată, deputatul a transmis un mesaj dur lui Stoianoglo prin care l-a avertizat că dacă nu va fi reluată urmărirea penală, atunci îi va scrie procurorului european, Laura Codruța Kovesi și va solicita intervenția Parchetului European.

„Vă prezint încă o cerere pe care am adresat-o astăzi lui Alexandru Stoianoglo. În cazul în care argumentele incontestabile prezentate în această cerere vor fi din nou ignorate pentru a-l scoate „basma curată” pe Igor Dodon și pe partenerii lui de hoție, Plahotniuc și Iaralov, atunci voi expedia acest document, detaliat și foarte bine argumentat, doamnei Laura Codruța Kövesi, procuror-șef al Parchetului European. Având în vedere că Republica Moldova este țară asociată a Uniunii Europene, intervenția Parchetului European în actele incontestabile de corupție de la noi, cu implicarea înalților demnitari de stat, este nu doar una indicată, ci chiar absolut necesară”, a scris parlamentarul pe rețelele de socializare.

Amintim că Procuratura Anticorupție a dispus neînceperea urmăririi penale în cazul înregistrărilor video în care fostul lider al PDM, Vladimir Plahotniuc, îi transmite președintelui Igor Dodon o pungă de culoare neagră în care se presupune că ar fi fost bani.

Într-un comunicat de presă al Procuraturii Generale se precizează că „în cadrul procesului penal nu a fost posibil de stabilit conținutul sacoșei, precum și subiectul ce a realizat înregistrarea, fapt determinant pentru urmărirea penală și înaintarea vreunei acuzații penale. În context, adevărul judiciar a fost stabilit reieșind din minimul de posibilități de administrare a probelor de care a dispus Procuratura, respectiv, soluția s-a bazat pe probele legal administrate, la moment, fiind epuizate posibilitățile de a administra alte probe”.

Deputatul Iurie Reniță a făcut publică o secvență video de la întâlnirea dintre Igor Dodon, Vladimir Plahotniuc și Serghei Iaralov, din iunie 2019, în care se vede cum liderul PDM îi dă lui Dodon o pungă neagră, în care ar fi fost bani. Șeful statului îi spune să nu „umble cu culioacele” și să transmită punga lui Cornel (se presupune că e vorba despre Corneliu Furculiță, n.r.), pentru că acesta urmează să achite anumite salarii. Plahotniuc i-a zis atunci lui Iaralov să-i dea banii lui Costea (se presupune că e vorba despre Constantin Botnari, n.r.) ca să-I transmită lui Cornel.

Secvența video este o continuare a înregistrării video de la întâlnirea celor trei din iunie 2019, când Dodon a declarat că primește lunar bani din Federația Rusă pentru finanțarea PSRM.

Julieta Savițchi
20/07/2020

Comentarii