Descinderi la Poșta Moldovei și la câteva birouri vamale din Chișinău în cazul schemelor de contrabandă

Anticoruptie.md
07/08/2019

Procurori și ofițeri de investigație din cadrul MAI și SIS au descins, în dimineața zilei de miercuri, la câteva birouri vamale din Chișinău, la Centrul de Prelucrare și Transportare al Poștei Moldovei, precum și la Oficiul Poștal Chișinău în legătură cu schemele de contrabandă cu anabolizante, chihlimbar, tutungerie şi alcool etilic. 

Procuratura Generală a anunțat că în cadrul acestor acţiuni, procurorii ridică acte confirmative ale exporturilor ilegale prin Aeroportul Internaţional Chişinău; borderouri pentru transportare şi documente de însoţire a coletelor şi banderolelor, expediate prin scheme de contrabandă peste hotarele ţării; baze de date de evidenţă a exporturolor prin Poşta Moldovei; suporturi tehnice pe care sunt stocate informaţii electronice şi date (cod bară) acordate conform convenţiei UPU; documente de producere la Centrul de Prelucrare şi Transportare a Poştei.

Amintim că, dosar penal pentru contrabandă cu anabolizante, chihlimbar, tutungerie şi alcool etilic a fost iniţiat de procurori pe 27 iunie 2019, în baza declaraţiilor făcute de fostul şef al Companiei de Stat MoldATSA în cadrul unei emisiuni televizate. Descinderile pe acest caz au fost inițiate la 19 iulie. 

O anchetă realizată în 2016 de Centrul de Investigații Jurnalistice a arătat implicarea Poștei Moldovei în contrabanda cu anabolizante. Potrivit acestei investigații, în Republica Moldova funcționează cel puțin șapte fabrici de producere a anabolizantelor, dintre care patru sunt laboratoare clandestine. Multe dintre aceste anabolizante ajung peste hotare prin contrabandă, în plicuri poștale acceptate și expediate de Poșta Moldovei.

Despre schema cu anabolizante la Posta Moldovei, pentru prima dată a fost semnalizat într-o sesizare anonimă pe Harta Corupției de pe portalul Anticorupție.md, al Centrului de Investigații Jurnalistice. 

Anticoruptie.md
07/08/2019

Comentarii