Noi detalii despre activitatea creditară a BNM, Băncii Sociale și Unibank în perioada în care a dispărut miliardul

Anticoruptie.md
30/09/2019
Alexandru Slusari. Captură-video: privesc.eu

„În perioada 7– 27 noiembrie 2014, Banca de Economii, Banca Socială și Unibank, deși aveau probleme cu lichiditățile, au acordat, doar pentru persoane juridice, credite în valoare de peste 25,5 miliarde de lei”. Declarația a fost făcută, luni, de preşedintele Comisiei de anchetă pentru elucidarea şi investigarea fraudei bancare, Alexandru Slusari, în cadrul unei conferințe de presă.     

„Este vorba de companii despre care știe toată lumea că sunt legate cu grupul Șor. Creditele au fost acordate fără nicio acoperire. De exemplu, la Banca Socială, în cazul acestor contractanți, la secțiunea obiectul gajului, se menționează că nu există informație”, a afirmat oficialul.

Alexadru Slusari susține că aceste credite au fost acordate de cele trei bănci, după ședința din 7 noiembrie 2017, a Comisiei naționale pentru stabilitate finaciară, la care au fost prezenți premierul Iurie Leancă, guvernatorul Băncii Naționale, Dorin Drăguțanu, ministrul Economiei, Andrian Candu, ministrul Finanțelor, Anatol Arapu, șeful Cancelariei de Stat, Victor Bodiu. Potrivit procesului-verbal al acestei ședințe, ”toți acești oficiali au fost informați de către Banca Națională că situația celor trei bănci este catastrofală”.

„Anume la această ședință, în mod secret, a fost luată decizia privind alocarea garanțiilor în valoare de până la 9,5 miliarde de lei din cauza că în cele trei bănci nu existau active insuficiente. Niciun cuvânt despre controlul asupra procesului. Ce se întâmplă în cele trei bănci? Care este situația la zi? Cum trebuie gestionată situația? Nimic”, a remarcat Slusari.

După afirmațiile partenerilor de dezvoltare, a adăugat parlamentarul, Banca Națională trebuia să introducă administrare specială în cele trei bănci, încă din iunie 2014.

„Există prezumția de nevinovăție, eu nu sunt judecător sau procuror, dar pentru mine, ca cetățean, ca deputat, persoanele care au admis acest lucru sunt criminali. Și primul criminal este Dorin Drăguțanu. Conform procedurilor de transfer, Banca Națională, în special transferurile ce țin de creditare, primește zilnic informații câți bani intră și ies în fiecare bancă”, a mai spus deputatul.

Potrivit unei anchete a Centrului de Investigații Jurnalistice, aproape nouă din cele 14,2 miliarde de lei, acordați în noiembrie 2014 și martie 2015, de Guvern Băncii de Economii, Băncii Sociale și Unibank, în baza unor hotărâri secrete, au ajuns în buzunarele a 0,87% din deponenții celor trei bănci.

Este vorba despre 1.400 de persoane fizice, milionari și 19.685 de companii private. Banii au fost acordați în baza deciziilor unei comisii speciale creată de Guvern, a cărei componență a fost ținută în mare secret. Centrul de Investigații Jurnalistice a reușit atunci să afle numele câtorva dintre membrii acestei comisii. Unii dintre ei s-au ales între timp cu funcții publice importante.

Anticoruptie.md
30/09/2019




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii