Detalii noi despre judecătorul care vrea 1,6 milioane de lei drept despăgubiri de la stat

Julieta Savițchi
29/01/2019
zdg.md

Curtea de Apel Chișinău va decide în februarie 2019 în cazul despăgubirilor pe care le pretinde Gheorghe Popa, un judecător din Telenești prins cu mită, condamnat, achitat și repus în funcție. Magistratul a solicitat despăgubiri morale și materiale în valoare de 1,6 milioane de lei, iar Judecătoria Chișinău a decis ca să-i fie plătită suma de  776.000 de lei pentru salariul ratat și cheltuielile de judecată, precum și combustibilul consumat pentru că a venit cu transportul propriu la ședințele de judecată.

Decizia primei instanțe a fost contestată de către Ministerul Finanțelor. Popa este primul magistrat prins cu mită în flagrant în 2013, el s-a aflat timp de 40 de zile în arest preventiv. În 2014 a fost condamnat de către Judecătoria sectorului Buiucani din Chișinău la şapte ani cu executare. La 8 decembrie 2016, Popa a fost achitat, iar la 4 iulie 2017 decizia de achitare a fost menținută de Curtea Supremă de Justiție.

La 11 iulie 2017, Consiliul Superior al Magistraturii a dat curs cererii lui Gheorghe Popa privind repunerea acestuia în funcție. Popa a fost învinuit de către Procuratura Anticorupţie pentru că, în octombrie 2013, aflându-se în biroul său din Judecătoria Teleneşti, a acceptat de la un pârât, prin intermediul avocatului acestuia, 200 de dolari pentru scoaterea de pe rol a cererii reclamantului.

După ce a scos cererea reclamantului de pe rol, a doua zi, în biroul său, Popa a primit banii de la apărător, fiind reţinut în flagrant. Instanţa de fond l-a condamnat la şapte ani de închisoare cu executare, iar Curtea de Apel Chişinău l-a disculpat. Judecătoria a dispus încetarea procesului penal pentru că fapta judecătorului de la Teleneşti nu a constituit o infracţiune, ci o contravenţie. După asta, procesul contravenţional a fost încetat în legătură cu expirarea termenului de prescripţie.

În februarie 2016, într-un comunicat de presă, reprezentanţii Procuraturii Generale au declarat că hotărârea instanţei de apel a fost vădit ilegală: „Procuratura îşi exprimă dezacordul cu modul în care a fost examinat dosarul şi interpretate circumstanţele cauzei. Totodată, se exprimă îngrijorare faţă de încercările repetate de a crea astfel de practici în cazuri de corupţie, abordări similare fiind aplicate anterior în ordine de apel şi în cazul unui procuror din raionul Floreşti”.

În noiembrie 2018, pe Harta Corupției, conform unei sesizări depuse de cetățeana Eudochia Pâslari, la 10 octombrie 2018, același judecător Popa de la Judecătoria Orhei, oficiul Telenești, a luat o decizie prin care a lipsit-o pe această femeie și pe cei cinci frați ai săi de dreptul la moștenire. Decizia a fost luată chiar la ședința preliminară, în lipsa părților, fără să deține dovada că au fost citați legal.

Eudochia Pâslari a precizat că judecătorul Popa a dispus să fie transmisă întreaga avere a părinților, care nu au lăsat testament, văduvei unui frate de-al lor, decedat cu 15 ani urmă: „Timp de 15 ani după decesul fratelui, nu am avut probleme în privința bunurilor rămase de la părinți. Ne întâlneam cu drag de sărbători, în casa părintească. Totul a fost bine până când văduva fratelui și-a găsit un bărbat. Noi nu am fost împotrivă ca ea să își refacă viața. Însă, atunci când a plecat, a luat din casă toate lucrurile rămase de la părinți, unele chiar procurate de noi. Apoi ne-a acționat în judecată, cerând ca toate bunurile rămase de la părinți – casa, terenurile agricole, viile, o livadă de nuci – să fie trecute în proprietatea sa. Gheorghe Popa, fără să intre în detalii, i-a dat câștig de cauză din prima”.

Julieta Savițchi
29/01/2019

Comentarii