Direcția 5 // Procesul în cazul lui Pînzari, Damir și Cojocaru a început cu amânare

Ilie Gulca
29/09/2021
Alexandru Pînzari, Dorin Damir și Valeriu Cojocaru

Ședința de judecată în cazul fostului șef al Inspectoratului General al Poliției, Alexandru Pînzari, al președintelui Asociației de Lupte și Divertisment FEA, Dorin Damir, și al șefului suspendat al Inspectoratului de Poliție Bălți, Valeriu Cojocaru, stabilită pentru miercuri, a fost amânată. Aceștia sunt învinuiți de abuz de serviciu, delapidarea averii statului, trecerea ilegală a frontierei de stat, divulgarea secretului de stat și fals în acte publice.   

„Ședința de judecată contramandată în vederea formării completului de judecată prin încheierea președintelui interimar al Judecătoriei Chișinău, Vitalie Stratan”, se menționează în rezultatul ședinței.

Alexandru Pînzari, Dorin Damir și Valeriu Cojocaru riscă între 2 la 12 ani de închisoare, cu privarea dreptului de a ocupa anumite funcții.

Alexandru Pînzari și Valeriu Cojocaru, detaliază un comunicat al Procuraturii Generale, au adoptat și un ordin secret, care permitea verificarea jurnaliștilor și a angajaților misiunilor, precum şi avizarea candidaţilor la funcţiile de judecători.

Oamenii legii îi acuză pe cei doi inculpați că au controlat toate instituțiile de forță ale statului pe parcursul mai multor ani, până în iunie 2019, când a căzut Guvernul lui Pavel Filip.

Sursa citată relatează că, în iunie 2017, Alexandru Pînzari și Valeriu Cojocaru, voind să își manifeste loialitatea față de Dorin Damir, fiunul lui Vladimir Plahotniuc, l-au angajat pe ultimul, formal și ilegal, în Secția nr.1 „K” a Direcției nr. 5 a INI.

Astfel, Dorin Damir a obținut garanții ale unei funcții de stat – drepturi salariale, dreptul de a perfecta acte în baza altor identități, dreptul de a avea acces la materiale și proceduri cu accesibilitate limitată.

Ilie Gulca
29/09/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii