DOC// A cusut cu mâna ei haine din resturi de stofe. Judecătoarea Ecaterina Buzu nu este de acord cu rezultatele evaluării repetate

Viorica Mija
01/03/2024
Sursa: vetting.md

Judecătoarea din Orhei Ecaterina a contestat rezultatele evaluării repetate. O cerere împotriva Comisiei Pre-Vetting a fost depusă la Curtea Supremă de Justiție (CSJ). Conform Comisiei, Buzu nu ar întruni criteriul de integritate financiară, constatare cu care nu este de acord magistrata.

Buzu a fost audiată repetat după ce, la data de 1 august 2023, CSJ a admis contestația și a dispus evaluarea reluată a candidatei.

Comisia Pre-Vetting a constatat că Buzu nu ar fi declarat depunerile de numerar pe carduri înregistrate pe numele său în modul stabilit de legislație. Astfel, sumele depuse în 2011 şi 2012 se apropiau de 90 la sută din salariul total al candidatei în acei ani, în situația în care judecătoarea nu a indicat alte surse de venit pentru depunerile băneşti. Totodată, conform Comisiei, Buzu ar fi  folosit un apartament în Chișinău fără a plăti chiria pe parcursul a 14 ani.

După ce judecătoarea a prezentat dovezi suplimentare, Comisia și-a reevaluat poziția pe unele aspecte, iar diferențele au scăzut până la aproape 50 la sută din salariul său. Buzu a comentat că nu a solicitat să fie deschise două carduri, pentru că unul dintre ele se referă la un cont de credit flexibil de 30 de mii de lei. Sumele de pe cont erau ridicate pentru necesitățile familiale. Deoarece conturile sunt legate între ele, rapoartele financiare apar și pe card, și pe cont.

Vădit emoționată, magistrata a accentuat că unele întrebări pe care insistă membrii Comisiei sunt umilitoare și a menționat că, în cadrul unei ședințe închise, le va explica de ce a decis să activeze în domeniul justiției, după ce mai mulți ani la rând a făcut medicină.

„La primirea salariului, în aceeși zi le repartizam fetelor suma necesară pentru o lună – transport, alimentație. Dacă erau necesare alte cheltuieli, atunci apelam la contul de credit. Sustrăgeam, ca în următoarea lună să fie acoperită (...). În 2012, o sumă la care face referire Comisia, de 1200 de dolari, este o bursă câștigată de mine pentru participare la Conferința internațională din Haga. Comisia nu a ținut cont de acest aspect. În ceea ce privește referința Comisiei că cheltuielile de trai se cifrează la 50 de mii de lei. Eu în 2000, activând în medicină, am făcut cursul de croitorie, moștenind această îndeletnicire de la mama mea. Copiii mei au purtat haine cusute de mine și de mama mea, începând de la fuste simple până la paltoane. Și, cunoscut lucru, dacă avem familie, părinți, la țară… ne asigurăm cu mâncare. Am prezentat sera tatălului meu. După decesul său, anul acesta m-am ocupat eu și o să vă prezint poze ce roadă am avut. Deci, nu sunt necesare cheltuieli pentru alimentație”, a comentat Buzu.

Ecaterina Buzu a examinat cazul minorei din Orhei, violată în decembrie 2014 cu participarea a trei tineri, care a scandalizat opinia publică. În ianuarie 2016, doar unul dintre făptași, judecat pentru privare de libertate şi nu pentru viol, a fost condamnat la doi ani de închisoare cu executare. Alții doi nu au ajuns în instanţă, unul dintre ei fiind scos de sub urmărire penală de procuror.

În perioada 2002 – 2005, Ecaterina Buzu a fost grefieră la Judecătoria Centru din Chișinău. Între 2006 și 2012 a activat în mai multe funcții la Aparatul Consiliului Superior al Magistraturii.a fost numită judecătoare în 2012, pe un termen de cinci ani. În decembrie 2017, a fost desemnată pentru exercitarea atribuţiilor judecătorului de instrucţie, pentru perioada 1 ianuarie 2017 - 31 decembrie 2017. În martie 2017, a fost numită în funcție până la atingerea plafonului de vârstă.

Anticoruptie.md a acris că, în octombrie 2014, Ecaterina Buzu a primit calificativul „insuficient” din partea Colegiului de Evaluare a Performanţelor Judecătorilor din cadrul CSM. Membrii Colegiului au constatat că Buzu ar comite mai multe încălcări în timpul examinării dosarelor, „nu acordă atenţie deosebită examinării fiecărui dosar, nu denotă destulă capacitate de a organiza timpul de muncă” și „încalcă termenele de redactare a hotărârilor judecătoreşti”. În document se mai arată că magistrata a început a înregistra şedinţele de judecată cu dictafonul abia din 2014, după ce a fost chemată la CSM pentru a oferi explicaţii şi, ulterior, atenţionată. Ecaterina Buzu a atacat hotărârea Colegiului la CSJ, dar nu a obţinut câştig de cauză.

 În mai 2016, respectiv în ianuarie 2017, Ecaterina Buzu a fost evaluată de alte două ori, fiindu-i acordat calificativul „bine” în ambele cazuri.

Viorica Mija
01/03/2024




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii