Consiliul Superior al Magistraturii a făcut publică, miercuri, sesizarea magistratului Mihai Murguleț, care a stat la baza „înlăturării de la exercitarea funcției” a președintelui CSJ și conducerii Judecătoriei Chișinău. Magistratul susține că în 2018-2019 a fost supus unor atacuri nejustificate din partea președintelui Curții Supreme de Justiție, Ion Druță, președintelui Judecătoriei Chișinău, Radu Țurcanu, și vicepreședintelui Judecătoriei Chișinău (sediul Râșcani), Corneliu Guzun, care i-ar fi denigrat imaginea de judecător.
Mihai Murguleț susține că aceste atacuri au fost precedate de tentative de imixtiune în activitatea lui de înfăptuire a justiției din partea președintelui Judecătoriei Chișinău, Radu Țurcanu, care ar fi intervenit cu solicitarea privind anularea unei măsuri de asigurare aplicate în cadrul unei cauze civile, cât și a președintelui Curții Supreme de Justiție, Ion Druță, privind soluționarea unui dosar civil în favoarea unei persoane, solicitări respinse de judecător ca fiind ilegale și inadmisibile.
În sesizarea sa, autorul afirmă că, urmare a refuzului admiterii acestor solicitări, în privința lui s-au început atacuri denigratoare, cu concursul Inspecției judiciare, fiindu-i intentate cauze disciplinare și aplicate două sancțiuni disciplinare. Tot urmare a acestor acțiuni, vicepreședintele Judecătoriei Chișinău (sediul Râșcani), Corneliu Guzun, i-ar fi comunicat „că va avea grijă ca el să nu fie atestat la evaluare, menționând că nașul său este președintele Colegiului de evaluare”.
În hotărârea motivată a CSM, prin care șapte magistrați au fost „înlăturați de la exercitarea funcțiilor administrative”, iar un judecător a fost revocat din componența Colegiului de Evaluare a CSM, făcută publică abia la 10 iulie, membrii consiliului fac trimitere inclusiv la constatările relevate în Declarația cu privire la recunoașterea caracterului captiv al statului Republica Moldova, aprobată de Parlament la 8 iunie curent. „Plenul CSM relevă că, deși înlăturarea de la exercitarea funcțiilor de președinte sau vicepreședinte al instanței judecătorești pe perioada efectuării cercetărilor de serviciu nu este prevăzută de legislația muncii și de legea ce reglementează statutul judecătorului, această măsură este necesară, cu statut de măsură provizorie, în situația, în care Parlamentul a constatat caracterul captiv al statului Republica Moldova, inclusiv al justiției, și se impune a fi aplicată în raportul dintre angajator și angajat, ținînd cont de statutul înalt deținut de aceste persoane, care exercită funcţiile de demnitate publică, bazată pe principiile legalităţii, transparenţei, exemplului personal, responsabilităţii, fiind permanent în vizorul societății. Menţinerea în funcţii de conducere a unor persoane asupra cărora planează dubii privind integritatea, atâta timp cât nu s-a făcut claritate în corectitudinea acțiunilor acestora, ar constitui o sfidare a statului de drept”, se arată în hotărârea CSM.
Președintele CSJ, Ion Druță, și președintele Judecătoriei Chișinău, Radu Țurcanu, au contestat la Curtea Supremă de Justiție hotărârea CSM din 25 iunie prin care au fost înlăturați din funcțiile administrative.
La 2 iulie, Consiliul Superior al Magistraturii a cerut Procuraturii Generale să verifice informațiile expuse în sesizarea magistratului.
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.
Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.
Comentarii