DOC// Adjunctul bașcanului UTA Găgăuz-Yeri, Victor Petrov, și averile sale valoroase pe care a uitat să le declare

Anticoruptie.md
30/10/2023

Autoritatea Națională de Integritate (ANI) a inițiat controlul averii și intereselor personale în privința adjunctului bașcanului în Comitetul Executiv al UTA Găgăuz-Yeri, Victor Petrov. Pe parcursul anului trecut familia Petrov ar fi suportat cheltuieli ce nu pot fi acoperite de veniturile obținute. Mai exact, doar într-un singur an soții Petrov ar fi achiziționat două automobile de lux, suma cărora depășește 2,4 milioane de lei.

Controlul  a fost pornit în baza unei sesizări, autorul căreia dă de înțeles că Victor Petrov a avut pentru anul trecut un venit de numai 2.100 lei, iar soția sa -  de peste 1,6 milioane de lei și, prin urmare, acesta nu ar fi avut de unde aloca suma necesară pentru procurarea automobilelor.  

Inspectorul de integritate menționează în procesul-verbal de inițiere a controlului că potrivit datelor din Registrul de Stat al mijloacelor de transport s-a stabilit că soții Petrov dețin mai multe mijloace de transport, iar trei dintre acestea au fost procurate în perioada în care deținut mandatul de deputat în Adunarea Populară a unității teritoriale autonome Găgăuzia. Este vorba de: 1) m/t Skoda Superb, a.f. 2022, procurat în 2022 la prețul declarat de 806 000 lei; 2) m/t Porsche Cayenne, a.f. 2022, procurat în 2022 la prețul declarat de 80 000 euro; 3) m/t BMW I7 XDrive 60, a.f. 2022, procurat în 2023.  

Verificarea preliminară a scos la iveală faptul că acestea nu sunt unicele bunuri mobile deținute de Petrov. Lista este completată cu încă două, care însă nu se regăsesc în declarația de avere și interese personale. 

„Totodată, au fost identificate alte două mijloace de transport nedeclarate de către subiectul vizat: 1) m/t Porsche Panamera, a.f. 2015, deținută de către dl Victor Petrov în baza contractului comodat; 2) Mercedes 709 D, a.f. 1989, deținută cu drept de proprietate de către soția subiectului declarării din 2005. La fel, potrivit declarațiilor de avere și interese personale depuse de către dl Victor Petrov, acesta deține în proprietate m/t Porsche Carrera 911, a.f. 2017, care nu a fost identificat în bazele de date disponibile”, a constatat inspectorul de integritate.

În ultima declarație de avere și interese personale depuse de Victor Petrov vineri, 27 octombrie, la încetarea mandatului de deputat, acesta indică doar automobilele procurate în 2022 (Skoda Superb și Porsche Cayenne), pentru care beneficiarul efectiv este soția. În aceeași declarație sunt indicate și venituri în sumă de peste 1,1 milioane lei parvenite de pe urma vânzării unui autoturism, dar nu este indicată și marca acestuia. Petrov mai declară că a ridicat în ultima perioadă o remunerare de 3.600 lei de pe urma activității de deputat, cu 1.500 lei mai mult decât în perioada anului 2022. 

„Potrivit informațiilor acumulate în cadrul verificării prealabile, în perioada anului 2022 subiectul supus verificării declară un venit în mărime de 2100 lei din surse neidentificate, iar soția acestuia – un venit salarial în mărime de 1 697 765 lei. Pe de altă parte, cheltuielile suportate în același an pentru procurarea a două automobile de lux depășesc suma de 2 400 000 lei, fapt care conturează existența unei diferențe substanțiale în sensul Legii 133/2016”, a stabilit ANI.

Pe lângă informațiile legate de cumpărăturile de lux făcute de Petrov în ultima perioadă, autorul sesizării menționează și despre un împrumut de peste 100 de mii de euro și despre alte încasări în numerar care la fel ca și unele automobile, nu se regăsesc în declararația de avere. 

„Din informațiile anexate la sesizare, rezultă că, dl Victor Petrov a beneficiat de un împrumut în mărime de 120 000 euro și alte încasări de numerar ce depășesc suma de 600 mii lei. În declarațiile de avere și interese personale depuse de către dl Victor Petrov, deputat în cadrul Adunării Populare a unității teritoriale autonome Găgăuzia, careva contracte de împrumut sau donație nu se regăsesc”, se precizează în actul emis de ANI.

În contextul verificărilor prealabile inspectorul a constatat aparența de diferență substanțială dintre venituri și cheltuieli și a inițiat controlul averii și intereselor personale în privința lui Victor Petrov. 

Precizăm că Victor Petrov a participat în calitate de candidat independent în cursa electorală pentru funcția de guvernator al UTA Găgăuz-Yeri, din mai anul curent. Jurnaliștii anticoruptie.md au realizat atunci mai multe anchete jurnalistice în care au făcut profilul candiaților înscriși în scrutin, inclusiv a lui Victor Petrov. Petrov a fost susținut de fostul socialist, Vasile Bolea. Cel din urmă a anunțat că s-a alăturat Partidului „Renaștere”, afiliat politicianului fugar Ilan Șor. Victor Petrov a fost ales în septembrie curent în calitate de adjunct al bașcanului autonomiei, Evghenia Guțul, promovată la această funcție de Partidul Șor, formațiune pe care Curtea Constituțională l-a declarat ilegal.   

 

Anticoruptie.md
30/10/2023
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.Follow us on Telegram

Comentarii