DOC / Atacul raider la Calea Ferată din Moldova, Pavel Filip și Serghei Iaralov: Cum a fost șters din Interpol numele principalului figurant din dosar

Ilie Gulca
12/02/2022
Omul de afaceri Nicolae Sambojuk și fostul premier Pavel Filip. Colaj: CIJM

Numele figurantului principal în dosarul deschis pentru atacul raider la Calea Ferată din Moldova, Nicolae Sambojuk, a fost radiat din Interpol în urma acuzației acestuia la adresa fostului premier Pavel Filip și a lui Serghei Iaralov că ultimii ar fi pretins 4 milioane de dolari în schimbul închiderii cauzei penale.

Pe 11 iunie 2019, în timpul crizei politice de la Chișinău, în care democrații oligarhului Vladimir Plahotniuc nu voiau să renunțe la putere, misteriosul organizator al acțiunilor în justiție împotriva CFM, omul de afaceri Nicolae Sambojuk, a apărut din culise.  

Sambojuk a depus o reclamație în Ucraina pe numele fostului premier Pavel Filip și fostului vicepreședinte al PDM, Serghei Iaralov. 

Omul de afaceri din Ucraina i-a acuzat pe cei doi democrați că, în timpul campaniei electorale pentru alegerile parlamentare din februarie 2019, ar fi pretins de la el 4 milioane de dolari în schimbul închiderii cauzei penale nr. 2013970488 deschise în 2013 pentru atacul raider împotriva Căii Ferate din Moldova și al ștergerii numelui său din lista persoanelor căutate prin Interpol.

O decizie a Curții Supreme de Justiție din 2018 arată că pe numele lui Nicolae Sambojuk chiar a fost emis un mandat de arest preventiv pentru 30 de zile.

Potrivit unui răspuns al Direcției Cooperare Polițienească Internațională a Inspectoratului General al Poliției al Ministerului Afacerilor Interne al Republicii Moldova, pe 14 noiembrie 2017, la solicitarea Centrului Național Anticorupție, cetățeanul ucrainean Nicolae Sambojuk a fost dat în urmărire internațională cu scop de arest și extrădare.

După reclamația lui Nicolae Sambojuk împotriva lui Pavel Filip și Serghei Iaralov, semnată în iunie 2019, conform deciziei Comisiei de Control a Fișierelor OIPC Interpol, pe 22 iulie 2019, informația referitor la urmărirea internațională a lui Nicolae Sambojuk a fost radiată.

După ce reclamația lui Sambojuk a apărut în presa din Moldova, Pavel Filip a declarat pe pagina lui de Facebook despre faptul că autoritățile ucrainene nu au constatat încălcarea legii în cazul său și, prin urmare, l-a acuzat pe Nicolae Sambojuk de defăimare și calomnie.

Actualmente, Nicolae Sambojuk este anunțat doar în urmărire interstatală pentru acțiunile sale împotriva Căii Ferate din Moldova.

Curtea Supremă de Justiție a Ucrainei a respins, pe 29 iunie 2021, cererea companiei Transzaliniciservis prin care a solicitat Căii Ferate din Moldova 70 de milioane de euro drept datoriei pentru pierderea unor venituri ratate.

Reporterii Centrului de Investigații Jurnalistice au dezvăluit schema de îndatorare cu 70 de milioane de euro pusă la cale pentru a pune pe butuci Calea Ferată din Moldova.

Atacul raider a urmat pașii simpli ai unui contract dubios semnat în ziua de Revelion în 1997, care a continuat cu acorduri și semnături false și acțiuni în justiție în Germania, Rusia și Ucraina până în 2021.

Firma lui Nicolae Sambojuk a demarat o serie amplă de acțiuni în justiție în 2002, în Moldova, Germania, Rusia și Ucraina pentru a obține de la Calea Ferată din Moldova cele 70 de milioane de euro în calitate de venit ratat pentru niște vagoane care nu au ajuns la o firmă ucraineană.

Creanța a fost mutată la firme din trei state ca în cele din urmă să ajungă în Ucraina, unde, în 2017, magistrații au obligat CFM, în primă instanță, să plătească această datorie fictivă imensă.

Nicolae Sambojuk, poreclit, „Kolea Haholul”, s-a născut pe 31 iulie 1962, în satul Krasnoe, raionul Guseatinsk, regiunea Ternopol, Ucraina. A deținut și cetățenia Republicii Moldova până în 2004, apoi a renunțat la această calitate.

Începând cu mijlocul anilor 2000, a fost consilier a patru deputați din Rada Supremă a Ucrainei. În 2014, a candidat el însuși la funcția de deputat, dar a eșuat.

În 2012–2013, a deschis o serie de întreprinderi și în Rusia. Una dintre aceste companii, controlate de Sambojuk, Эс.Эй. Консалт, figurează în dosarul deschis de autoritățile moldovenești pentru atacul raider împotriva CFM.

Deși a renunțat la cetățenia Republicii Moldova, Nicolae Sambojuk are afaceri cu case de amanet și schimb valutar din Chișinău.

Ilie Gulca
12/02/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii