Doc // De ce a cerut preşedintele Curţii de Apel Chişinău ca dosarul lui Ilan Şor să fie examinat într-o instanţă de apel din raion

Anticoruptie.md
10/02/2018
Ilan Șor la Judecătoria sectorului Buiucani. Captură: protv.md

Dosarul omului de afaceri Ilan Şor va fi examinat la Curtea de Apel Cahul, şi nu la instanţa de apel din Capitală, preşedintele căreia a cerut strămutarea cauzei. Magistraţii Curţii Supreme de Justiţie (CSJ) au dat undă verde solicitării lui Ion Pleşca vineri, 9 februarie. 

Preşedintele Curţii de Apel Chişinău a invocat, între altele, faptul că unul dintre avocaţii inculpatului, Iulian Balan, este soţul şefei Secretariatului Curţii de Apel Chişinău, Lilia Balan, care asigură asistenţa organizatorică şi administrativă a Curţii. Ion Pleşca a mai subliniat că, potrivit dispoziţiei de formare a completelor de judecată de la începutul acestui an, Colegiul penal al Curţii de Apel Chişinău este format din şapte complete a câte trei judecători, respectiv 21 de magistrați „şase din care sunt în imposibilitate de a participa la examinarea cauzei penale în privinţa inculpatului, or, aceştia au participat la controlul judiciar al legalităţii încheierilor privind măsurile preventive aplicate în privinţa acestuia; alţi şase judecători au participat la examinarea cauzelor penale în privinţa lui Filat Vladimir şi Platon Veaceslav, respectiv sunt incompatibili în virtutea prevederilor art. 33 Cod de procedură penală; trei judecători potrivit dispoziţiei sus nominalizate, examinează cauzele penale zilnic; iar patru judecătorii - Vrabii Silvia, Ulianovschi Xenofon, Robu Oxana şi Mînăscurtă Igor - şi-au luat abţinere de la examinarea cauzei respective, cereri care au fost admise.” 

Anterior, și avocații omului de afaceri Veaceslav Platon au cerut strămutarea dosarului clientului lor la o altă instanță de apel. Ei au invocat faptul că fiica președintelui Curții de Apel Chișinău a efectuat urmărirea penală în acest dosar. Cererea a fost respinsă însă ca neîntemeiată de către Curtea Supremă de Justiție. 

Dosarul lui Ilan Șor a ajuns la Curtea de Apel Chișinău pe 15 ianuarie, după jumătate de an de blocaj în instanța de fond. Rând pe rând, mai mulţi judecători ai instanţei s-au abţinut de la judecarea acestei cauze. 

Ilan Șor a fost condamnat la şapte ani și șase luni de închisoare cu executare în penitenciar de tip semiînchis, pentru spălare de bani și escrocherie în proporții deosebit de mari în dosarele creditelor neperformante acordate în 2014 de Banca de Economii. Sentința motivată de condamnare a lui Șor de către Judecătoria Chișinău a fost redactată în iulie 2017. Cu toate acestea, dosarul a „încremenit” pe masa judecătorilor timp de mai bine de șase luni, chiar dacă atât avocații omului de afaceri, cât și procurorii au contestat hotărârea primei instanțe. Magistratul Andrei Niculcea explica anterior că transmiterea dosarului a fost tergiversată din cauza traducerii sentinței în limba rusă. 

Anticoruptie.md
10/02/2018

Comentarii