DOC// Fondatorul Bismobil Kitchen, învinuit de escrocherie, scapă de un sechestru de 20 de mii de euro

Viorica Mija
29/11/2023
Sursa: FB// Mihail Șaran

Fondatorul companiei Bismobil Kitchen, Mihail Șaran, care, împreună cu alți colegi de afaceri, ar fi adus un prejudiciu de peste 4,3 milioane de lei clienților, a scăpat de un sechestru de 20 de mii de euro. Asta, după ce creditorul l-a chemat în instanță, în încercarea de a-și restitui banii pe care i-a dat sub formă de împrumut lui Șaran. Instanța de fond nu a admis însă cererea de asigurare a acțiunii civile și aplicare a sechestrului. Anticoruptie.md a scris că Mihail Şaran are datorii de milioane de lei. Un grup de creditori, mai multe persoane fizice, dar și o bancă l-au acționat în judecată în speranța că-și vor putea obține înapoi banii.

În iunie curent, magistrații Judecătoriei Chișinău, sediul Centru, au dat câștig de cauză unui grup de creditori, care au cerut ca „Bismobil” să fie supusă procedurii de insolvabilitate, pentru a-și putea întoarce banii pe care i-au împrumutat lui Mihail Șaran. Este vorba despre 63 de mii de euro.

Datoria urma să fie stinsă încă în luna mai 2022. Mai mult, în contractul pe care l-a semnat, Șaran se obliga să plătească și o dobânda aferentă sumei împrumutului în mărime de 40 la sută din suma totală.

Administratorul provizoriu, Maxim Timoșin, a menționat că la data de 27 martie 2023, datoriile „Bismobil” depășeau activele proprii ale companiei.

„După rulaje bancare, registrele vânzărilor - procurărilor oferit de Serviciul Fiscal de Stat și datele din statistică concluzionează că S.R.L. „Bismobil” a activat în regim normal, însă obligațiile fața de creditori nu-și poate onora. Astfel, la 27 martie 2023 debitorul S.R.L. „Bismobil” a înregistrat datorii cunoscute în sumă de 1 723 601,22 lei”, se arată în raportul administratorului provizoriu.  

 În data de 22 mai curent, Mihail Saran, un director operațional, precum și doi agenți comerciali ai companiei au fost trimiși pe banca acuzațiilor. Aceștia sunt învinuiți de escrocherie, iar dacă vor fi găsiți vinovați riscă închisoarea pentru un termen de la 8 la 15 ani. 

Primele probleme la Bismobil Kitchen au apărut în România, la reţeaua de magazine din Cluj. Presa clujană a scris că autorităţile din România au pornit un dosar penal după ce a fost închis primul magazin, iar mai mulţi români nu au mai văzut mobilierul de bucătărie, chiar dacă au plătit pentru el. Într-o declaraţie pe Facebook, Mihail Şaran a dat vina pe războiul din Ucraina, ţara de unde ar fi procurat materia primă pentru fabricarea bucătăriilor.

La Chişinău, zeci de persoane au depus plângeri la poliţie, după ce au plătit mii de lei pentru bucătării de la Bismobil Kitchen, dar nu au mai ajuns să vadă nici mobilierul, nici pe cei cu care au semnat contractele.

Viorica Mija
29/11/2023
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.Follow us on Telegram

Comentarii