DOC// Fostul director SIS, Valeriu Pasat, așteaptă dezmințiri și scuze

Viorica Mija
05/12/2023

Curtea de Apel Chișinău a publicat luni, 4 decembrie, decizia motivată prin care a casat hotărârea instanței de fond, din decembrie 2022, la cererea depusă de  fostul ministru al Apărării şi ex-director al Serviciului de Informaţii şi Securitate (SIS), Valeriu Pasat. Achitat în dosarul de comercializare frauduloasă a avioanelor militare din dotarea Armatei Naţionale, Pasat încearcă să-și reintoarcă bunul nume  și a cerut dezmințirea informațiilor dintr-o notă semnată de fostul ministru comunist de Externe, Andrei Stratan, și desecretizată în 2021. Tot în acel an, Procuratura Generală și-a cerut scuze public în numele statului de la Valeriu Pasat, pentru tragere ilegală la răspundere. 

La 27 septembrie 2021, Pasat s-a adresat în instanță cu o cerere în care a cerut  de la Andrei Stratan și Ministerul de Externe să dezmintă informațiile conținute într-o scrisoare adresată şefilor misiunilor diplomatice ale Republicii Moldova. Fostul director SIS solicita în special dezmințirea afirmațiilor prin care i s-a incriminat încălcarea legislației în vigoare în cauzele penale de comercializare frauduloasă a avioanelor militare din dotarea Armatei Naţionale.  

Achitat de orice vină, Pasat s-a plâns instanței că nota remisă spre executare misiunilor diplomatice a „dezonorat supremația dreptului și statului de drept, lezându-i în cel mai direct mod de asemenea ingerință, iar indicația de comunicare urgentă a defăimărilor către primele persoane și înalți oficiali din statele acreditate, au generat o răspândire a acestor falsuri într-o manieră atât de severă, încât efectele unei dezmințiri par să nu fie pe măsura restabilirii eficiente a onoarei, demnității și reputației profesionale violate, însă reprezintă o premisă legală de care face uz prin acțiunea înaintată”.

Reprezentantul intimatului Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene al RM, Vadim Bejan, nu a susținut apelul declarat şi a solicitat respingerea acestuia, iar Andrei Stratan nu s-a prezentat la ședință.

Pe 11 martie 2005, fostul ministrul al Apărării, Valeriu Pasat, a fost acuzat că a autorizat vânzarea avioanelor la un preţ mai mic decât cel oferit de alţi potenţiali cumpărători din Iran şi Republica Yemen. Fostul ministru al Apărării Valeriu Pasat a fost condamnat la 10 ani de închisoare sub acuzația de vânzare prea ieftină a avioanelor. Reprezentanții guvernării PCRM au estimat că pentru cele 21 avioane Republica Moldova ar fi trebuit să primească cel puțin 95 de milioane de dolari. În 2009, Pasat a fost achitat.

Viorica Mija
05/12/2023
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.Follow us on Telegram

Comentarii