Fostul director al Serviciului de Protecţie și Pază de Stat, Iaroslav Martin, instalat în funcție de ex-președintele Igor Dodon, cere strămutarea cauzei împotriva președintei Maia Sandu, care l-a demis în 2020, de la Curtea de Apel Chișinău la o altă instanță egală în grad. O solicitare în acest sens a fost depusă la Curtea Supremă de Justiție (CSJ) în data de 27 noiembrie.
Judecătoria Chișinău, sediul Rîșcani, a respins, în luna martie curent, cererea de chemare în judecată a generalului împotriva președintelui Republicii Moldova în care solicită anularea decretului din 30 decembrie 2020 cu privire la eliberarea sa din funcție, dar și a deciziei prin care a fost respinsă plângerea sa prealabilă. Instanța de fond a decis însă că argumentele reclamantului sunt neîntemeiate.
Iaroslav Martin a cerut în instanță și recalcularea pensiei. Instanța de fond a decis însă respingerea cererii, hotătâre menținută și de Curtea de Apel Chișinău. La sfârșitul anului 2022, și magistrații Curții Supreme de Justiție au declarat drept neîntemeiate pretențiile generalului.
Iaroslav Martin a fost numit în funcția de director al Serviciului de Protecție și Pază de Stat în iunie 2019, prin decretul fostului președinte Igor Dodon, imediat după ce Serviciul a trecut din subordinea Guvernului în cea a președintelui Republicii Moldova. În martie 2020, Dodon i-a conferit lui Martin gradul special de general-maior al Serviciului de Protecţie şi Pază de Stat.
Pe 14 iulie 2022, generalul a fost pus sub învinuire pentru fals în acte publice. El ar fi cerut subalternilor săi să falsifice documente pentru a obține pentru el și pentru adjunctul său, Petru Corduneanu, gradul de general-maior.
„Fostul director SPPS este învinuit în baza probelor administrate de către procurori că, în martie 2020, făcând uz de superioritatea funcției și gradul deținut în raport cu doi șefi de direcție ai SPPS, le-a cerut acestora să modifice conținutul procesului-verbal al ședinței Colegiului SPPS din ianuarie 2020 și a Hotărârii Colegiului din aceeași dată prin introducerea în aceste acte oficiale a unor date false, precum că la ședința respectivă a fost discutată și luată decizia de a înainta candidaturile directorului SPPS și directorului adjunct pentru acordarea gradului suprem de general-maior al SPPS”, declară acuzatorii.
De altă parte, Martin declară că a acționat conform prevederilor legale și demisia sa este un act de abuz.
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.
Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.
Comentarii