DOC// Fostul „subaltern incomod” al lui Rosian Vasiloi, restabilit în funcție și cu restanțele salariale plătite

Viorica Mija
13/11/2023
Colaj CIJM

Șeful adjunct al Direcției Investigații Speciale a IGPF, Rostislav Sobiețchi, care s-a plâns anterior că ar fi hărțuit la locul de muncă de către fostul său șef, Rosian Vasiloi, și-a obținut prin judecată restanțele salariale. Mai devreme, tot printr-o decizie judecătorescă, Sobiețchi a fost restabilit în funcție, doar că instituția nu se grăbea să-i achite salariile ratate, așa că angajatul a mers în instanță. Banii au ajuns la Sobiețchi abia la începutul lunii curente, termenul regelementat fiind depășit cu jumătate de an. Vasiloi a comentat în repetate rânduri că Poliția de Frontieră are nevoie de o curățare profundă, astfel încât să se poată alinia la cele mai înalte standarde, fără ca „vremurile grele” să influențeze parcursul reformelor.

Rostislav Sobiețchi a acționat IGPF în judecată în noiembrie 2021, cerând anularea ordinului de demisie, restabilirea în funcție, încasarea plăților salariale, repararea prejudiciului moral și constatarea faptului încălcării drepturilor și libertăților. Judecătoria Chişinău, sediul Rîşcani, i-a respins cererea, însă Curtea de Apel Chișinău a casat hotărârea și a dispus nu doar restabilirea în funcție, dar și achitarea plăților salariale pentru perioada absenței forțate de la serviciu cel târziu peste 30 de zile de la pronunțarea soluției.

Pentru că instituția nu se grăbea să execute hotărârea, Sobiețchi a depus o altă acțiune împotriva IGPF. Abia pe 2 noiembrie, instanța de apel a fost anunțată de către IGPF că și-a onorat obligațiunile față de angajat, astfel că procesul a fost încetat.

În noiembrie 2021, o petiție semnată de Rostislav Sobiețchi a fost făcut publică. Angajatul se plângea de presiuni la locul de muncă din partea fostului șef IGPF, Rosian Vasiloi. Fără a comenta direct reclamația, Vasiloi a declarat că „vremurile grele” se lasă tot atât de greu depășite. Fostul șef IGPF sublinia că Poliția de Frontieră are nevoie de o curățare profundă, accentuând că, oricare ar fi provocările, acest proces va continua. Totodată, Vasiloi a atenționat în repetate rânduri despre încercările de sabotaj al reformelor, care veneau din partea unor angajați.  

Vasiloi a demisionat din funcție pe 8 noiembrie curent, pe fundalul scandalurilor generate de incidentele de la Aeroportul Internațional Chișinău.

Viorica Mija
13/11/2023
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.Follow us on Telegram

Comentarii