DOC// Ion Munteanu, lăsat păgubaș. Magistratul Gheorghe Balan, liber să înfăptuiască justiția în cazul lui Andronachi

Viorica Mija
01/12/2023
Colaj CIJM

Colegiul Disciplinar a încetat cauza inițiată pe numele judecătorului Gheorghe Balan, la solicitarea procurorului general interimar Ion Munteanu. Ultimul a cerut sancționarea magistratului, după ce Balan a hotărât să judece „cu ușile închise” cauza fostului democrat Vladimir Andronachi, învinuit în dosarul Frauda Bancară.  În opinia procurorului general interimar desfășurarea publică a ședințelor este necesară pentru „a asigura un proces echitabil, precum și pentru a consolida încrederea societății în corectitudinea procedurilor și a soluțiilor date de instanța de judecată”. De altă parte, Colegiul Disciplinar a menționat că „nimeni, în afara instanțelor judecătorești, nu este în drept să se implice în examinarea cauzelor, iar imixtiunea în înfăptuirea justiției este interzisă și poate fi calificată ca presiune exercitată asupra judecătorului”.

 

 

Procuratura Anticorupție a încheiat urmărirea penală în privința lui Vladimir Andronachi și a unui complice, în dosarul Frauda bancară, la începutul anului curent. Urmare a investigațiilor făcute, s-ar fi depistat că fostul deputat democrat, prin escrocherie și spălare de bani, ar fi prejudiciat statul  de circa 26 milioane de lei. Oamenii legii îi incriminează calitatea de „organizator, instigator și autor în interesul unei organizații criminale, condusă de fostul lider democrat, Vladimir Plahotniuc”. 

Vladimir Andronachi a fost reţinut la 2 noiembrie în Ucraina şi extrădat în aceeaşi zi poliţiştilor de frontieră moldoveni. Sursele portalului Anticorupţie.md au menționat că Andronachi se ascundea în Ungaria şi a venit în Ucraina unde avea interese de afaceri. Ex-deputatul moldovean a fost reţinut imediat cum a trecut din Polonia în Ucraina, fiind declarat indezirabil pe teritoriul ţării vecine.

Vladimir Andronachi a declarat anterior că a fost pus sub învinuire la comandă politică.

Pe 22 mai curent, procurorul șef al Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin,  făcut un apel către Parlament să modifice Codul de procedură penală, astfel încât procurorii să obțină dreptul de a contesta deciziile emise de instanță. Asta, după ce magistratul Gheorghe Balan a decis examinarea dosarului cu ușile închise.  

Viorica Mija
01/12/2023
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.Follow us on Telegram

Comentarii