DOC // Martorul-cheie în dosarul fostului președinte al raionului Ialoveni face dezvăluiri: „M-au mințit și m-au băgat la închisoare”

Mariana Rață
08/10/2016
Lilian Popescu // Foto: Veaceslav Aftene

Vladimir Balaur, proprietarul firmei Supersonic SRL, cel care a sesizat instituțiile de drept despre faptul că Lilian Popescu, fostul preşedinte democrat al raionului Ialoveni, i-ar fi cerut mită de 180.000 de euro, face dezvăluiri despre motivele pentru care a renunțat ulterior la acuzațiile sale. Balaur se află în prezent în detenție în Penitenciarul nr.13, de unde ne-a expediat o scrisoare în care explică cele întâmplate.

Potrivit scrisorii transmise Centrului de Investigații Jurnalistice, Balaur ar fi decis să își schimbe depozițiile în anchetă pentru că Lilian Popescu l-a asigurat că îi va întoarce banii, 25.000 de euro pe care omul de afaceri i-ar fi dat mită fostului președinte al raionului Ialoveni.

Vladimir Balaur scrie că după ce a fost reținut de colaboratorii CNA (într-un alt dosar penal care ține de activitatea lui anterioară – n.r.), a fost efectuată o confruntare dintre el și Lilian Popescu. „Reieșind din faptul că Lilian Popescu a spus că-mi întoarce suma de 25.000 de euro, bani care erau ai soției mele și pe care ea i-a luat de la bancă, pentru 20 de ani, 2.400.000 de lei, în calitate de administrator al Supersonic SRL, nu am retras cererea depusă în 2014, dar am scris că am dat mărturii mincinoase ca să-l scap pe Lilian Popescu de pedeapsă. El mi-a spus că nu retrăim că suma de 25.000 de euro o duc soției matali. Pentru mărturii false, administratorul Supersonic SRL a primit un an și patru luni de detenție”, se arată în scrisoarea semnată de  Balaur, subliniindu-se că Popescu nu ar mai fi returnat banii.

Omul de afaceri susține că fostul președinte de raion a fost scos basma curată pentru că avut susținerea unor persoane din cadrul instituțiilor de drept, dar și din partea lui Vlad Plahotniuc, pentru că o rudă a lui Popescu ar lucra în secția juridică a prim-vicepreședintelui Partidului Democrat.

Balaur se plânge și de presiuni din partea unui ofițer de urmărire penală despre care spune că ar fi venit la el de mai multe ori pentru a-l convinge să renunțe la acuzații, chiar dacă Popescu a recunoscut în fața organului de anchetă că a primit suma de bani.

Potrivit lui Balaur, contractul pe care l-a semnat pentru construcția centrului de simpozioane de afaceri în satul Ruseştii Noi, Ialoveni, a fost reziliat, la inițiativa lui Popescu, după ce firma de construcții făcuse carcasa clădirii.

„Lilian Popescu m-a invitat la el și mi-a zis să depun benevol cerere de reziliere a contractului până la sfârșitul lunii septembrie 2013, pentru că altfel va fi rău. Pe lângă el erau reprezentanți de la PDM, pe care nu-i cunoșteam. Proiectul a fost retras, 25.000 de euro i-a luat și la pedeapsă. Uitați-vă ce trib de aborigeni  e în țara noastră. În fiecare demers al procurorilor scrie ca Balaur Vladimir să nu aibă acces la mass-media. Consiliul raional Ialoveni îi este dator firmei Supersonic cu 700.000 de lei (pentru lucrul făcut – n.r.). Fostul președinte al raionului trebuie să stea la pușcărie, dar urmărirea penală în privința lui s-a oprit. Dacă Popescu a recunoscut că a luat suma, de ce nu este pedepsit? Sau 25.000 de euro au plecat în altă parte?”, mai scrie Vladimir Balaur.

Contactat de portalul Anticoruptie.md, Viorel Morari, șeful Procuraturii Anticorupție, ne-a declarat că aceste circumstanțe invocate de Balaur trebuie investigate. „Dumnealui a făcut inițial niște depoziții, apoi și le-a schimbat și acum, după ce a ajuns în detenție, le schimbă din nou. Trebuie investigate lucrurile. Ofițerul de urmărire penală despre care vorbește domnul Balaur cu adevărat activează în cadrul CNA, dar este un ofițer tânăr și nu cred că ar fi putut recurge la astfel de metode”, ne-a declarat procurorul Anticorupție.

În august, Viorel Morari a declarat pentru portalul Anticoruptie.md că Balaur și-a schimbat depozițiile în anchetă și acum neagă că fostul președinte de raion ar fi pretins bani de la el pentru a-i favoriza firma la licitație. „Cauza privind schimbarea declarațiilor în fața anchetei a fost trimisă în judecată. În funcție de decizia instanței, dacă îl achită sau îl condamnă, vom putea avansa și în investigațiile cu Popescu”, a declarat Morari pentru portalul Anticoruptie.md.

Potrivit procurorului, Balaur se confruntă astăzi și cu alte probleme. O instanță de judecată l-ar fi condamnat pe omul de afaceri pentru escrocherie în proporții deosebit de mari, într-un dosar care ține de activitatea lui anterioară.

Fostul președinte al raionului a fost ales manager al proiectului de construcție a unui centru de simpozioane a mediului de afaceri european în satul Ruseştii Noi din Ialoveni şi, profitând de funcţia sa, ar fi reuşit să convingă membrii grupului de evaluare a ofertelor să desemneze compania învingătoare a licitaţiei. Pentru acest serviciu, funcţionarul ar fi primit 25.000 de euro, restul sumei urmând să o obţină după finalizarea lucrărilor.

În aceeaşi perioadă, Lilian Popescu ar fi cerut administratorului companiei să deschidă un cont peste hotare pe care să transfere zece milioane de lei, iar, ulterior, să intre în posesia banilor. Şi asta deoarece conturile firmei ar fi fost sechestrate de organele de drept din Republica Moldova după depistarea unor nereguli în activitatea întreprinderii.

În luna octombrie 2015, CNA şi procurorii au efectuat mai multe percheziţii la domiciliul şi biroul fostului preşedinte al raionului Ialoveni, precum şi la unii agenţi economici şi membri ai grupului care au participat la evaluarea ofertelor pentru acest proiect. În timpul efectuării percheziţiilor, Popescu nu a fost prezent la faţa locului. Ulterior a fost anunțat în căutare internațională. În ianuarie, fostul președinte al raionului Ialoveni a fost surprins la Iași. La 1 martie bărbatul s-a predat la Centrul Naţional Anticorupţie, în scurt timp fiind plasat în arest la domiciliu.

Lilian Popescu a fost ales preşedinte al raionului Ialoveni la 4 octombrie 2013. În aceeaşi zi el a anunţat că părăseşte fracţiunea Partidului Liberal şi aderă la cea a Partidului Democrat, împreună cu alţi doi colegi. După scrutinul din iunie 2015, acesta a rămas consilier local din partea PD.


Mariana Rață
08/10/2016




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii