DOC// Moștenirea și donațiile grase, sub semnul întrebării. Explicațiile ex-procurorului Vladislav Cojocaru nu au convins instanța de apel

Viorica Mija
26/01/2024
Colaj CIJM

Curtea de Apel Chișinău a respins acțiunea de contencios administrativ înaintată de către ex-procurorul șef al raionului  Ialoveni, Vladislav Cojocaru, împotriva Autorității Naționale de Integritate (ANI). Fostul acuzator a solicitat anularea actului de constatare din februarie 2023, prin care s-a stabilit că „ar fi primit donatii peste 1,7 milioane de lei in perioada 2017-2022. Totodată, se semnaleazâ că deține în proprietate 44 de terenuri cu o suprafatâ de circa 25 hectare și bunuri imobile cu o suprafață de circa 330 metri pătrați.” Centrul de Investigații Jurnalistice (CIJM) a scos la iveală, în 2021,  faptul că Vladislav Cojocaru a beneficiat de donații grase pe parcursul mai multor ani și deține o avere impresionantă, care provine de la bunici și alte rude apropiate.  După dezvăluirile reporterilor CIJM, care au avut o rezonanță mare în societate, acuzatorul a fost luat la bani mărunți de ANI.

Inspectorul de integritate a stabilit ca Vladislav  Cojocaru a depus consecutiv mai multe declarații  de avere și interese personale/declarații cu privire la venituri și proprietate pentru perioada 2013-2022, ultima declarație – la eliberarea din funcție. Inspectorul de integritate a atestat declararea de donații exorbitante obținute de la rude și o listă impresionantă de bunuri pe care le are în proprietate și care urmează să fie obiectul verificării.

În explicații, ex-procurorul a declarat că donațiile au provenit de la bunic, bunică și sora soției, ultima fiind angajata unui spital din Israel,  iar acest „ajutor financiar” i-a fost oferit  pentru a acoperi „necesitățile familiei Cojocaru și educarea și creșterea nepoatelor”.

Vladislav Cojocaru a fost numit în funcția de șef al Procuraturii Ialoveni în luna iunie 2021. Deși avea un mandat de 5 ani, pe 21 martie 2022 a depus cerere de demisie, din propria inițiativă.

 

Viorica Mija
26/01/2024




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii