DOC// Rămas fără distincții și declarat agent al Moscovei, Igor Gorgan contestă decizia Maiei Sandu

Viorica Mija
10/07/2024
Colaj CIJM

Fostul șef al Marelui Stat Major al Armatei Naționale, Igor Gorgan, a contestat decizia președintei Maia Sandu de a-I retrage distincțiile de stat. O cerere ân acest sens a fost depusă la Judecătoria Chișinău, marți, 9 iulie. Șefa statului a dispus retragerea tuturor distincțiilor după dezvăluirile The insider despre rolul de informator al lui Gorgan în favoarea serviciilor secrete ruse.  Este vorba despre distincțiile „Meritul Militar” și „Credință Patriei”. Totodată, lui Gorgan i-au fost retrase și gradele militare.

Președinția a făcut anunțul despre retragerea distincțiilor de stat oferite de-a lungul vremii lui Gorgan la două zile după dezvăluiri și după ce SIS a confirmat veridicitatea informațiilor.

„Astfel de crime împotriva statului trebuie pedepsite în cel mai aspru mod pentru trădare de Patrie. În 2021 această persoană a fost destituită din funcție de Președinta Maia Sandu. Distincțiile de stat oferite acestuia în 2006 „Meritul Militar”, 2015 „Credință Patriei” și gradele militare vor fi retrase”, se arăta în comunicatul Președinției.

În comunicat se mai face referință la necesitatea unui control riguros al integrității angajaților din instituțiile de apărare și de asigurare a securității statului.

„Astfel de infractori din interior contribuie la amenințările hibride la adresa statului Republicii Moldova. Tocmai de aceea, avem nevoie de instrumente mai eficiente de luptă împotriva acțiunilor de trădare de Patrie”, se mai menționează  în comunicatul instituției prezidențiale.

Conform investigației, Gorgan a raportat despre situația politică internă din Republica Moldova, dar și a transmis date despre vizitele reprezentanților Ministerului ucrainean al Apărării. Igor Gorgan și Alexey Makarov, curatorul său din cadrul GRU, au început să contacteze mai des în aprilie 2022, după invazia Rusiei în Ucraina, iar schimbul de informații se referea la relațiile moldo-ucrainene în domeniul apărării.

„Ukroboronexportul ucrainean încearcă să cumpere din Moldova 6 Mig-29, care se află în Mărculești. Ei insistă foarte tare... În timp ce avioanele sunt pe loc. Vor să efectueze operațiunea printr -o companie-paravan din Emiratele Arabe Unite în viitorul apropiat.”, se arată într-un mesaj transmis de Gorgan.

În aceeași zi, Gorgan revine cu un alt mesaj.

 „Trenurile cu combustibil pleacă de pe teritoriul Moldovei, și anume din satul Etulia până în așezarea ucraineană Reni. Trenul cu combustibil se deplasează doar noaptea și stă nemișcat ziua pentru a nu deveni o țintă a Forțelor Aerospațiale Ruse.”

 „Ucrainenii se plimbă pe lângă Ministerul nostru al Apărării de 3 săptămâni și cer totul, în special obuze pentru artilerie”, a completat informația Gorgan.

Întâlnirile ar fi avut loc în localuri din Chișinău sau la pescuit:

„Ma pot întâlni cu oricine, sunt un om de acțiune,.. Trebuie să mergem la pescuit și să discutăm totul! Trăim vremuri istorice! Și trebuie să facem această poveste!”, este conținutul unui alt mesaj. 

Igor Gorgan a fost demis la propunerea ministrului Apărării, Anatolie Nosatâi, de șefa statului, Maia Sandu. El a mai deținut această funcție în perioada 2013–2016, dar a fost demis la solicitarea ministrului Apărării de atunci, Anatol Șalaru, care l-a acuzat de delapidări, cumetrism şi de partizanat politic.

Viorica Mija
10/07/2024
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.Follow us on Telegram

Comentarii