DOC// S-a întors oiștea. Fostul polițist Vladislav Corcodel rămâne fără 300 de mii de lei

Viorica Mija
12/10/2023
Colaj CIJM

Curtea de Apel Chișinău a modificat cuantumul prejudiciului moral dispus de Judecătoria Chișinău, sediul Centru, în luna februarie curent, în cazul fostului polițist Vladislav Corcodel. Conform noii hotărâri, Corcodel ar urma să fie recompensat de stat cu 200 de mii de lei, în loc de 500 de mii, pentru faptul că a fost urmărit penal într-un dosar fabricat. Hotărârea a fost pronunțată la începutul lunii octombrie curent, după ce Ministerul Justiției și Procuratura Generală au depus recurs. Într-un interviu oferit în exclusivitate pentru portalul Anticorupţie.md, Vladislav Corcodel a declarat că dosarul i-a fost pornit la comanda fostului lider PDM, Vladimir Plahotniuc, care ar fi impus controlul asupra schemelor de contrabandă.

Corcodel a înaintat o acțiune împotriva Ministerului Justiției, intervenient accesoriu Procuratura Generală, după ce procurorii au recunoscut, în ianuarie 2021, că dosarul inițiat pe numele său a fost unul fabricat. 

Fostul polițist era învinuit de luare de mită de 50.000 de euro pentru așa-zisa mușamalizare a unui dosar de contrabandă. Decizia a fost luată după aproape cinci ani de la intentarea dosarului.

Mai mult, Procuratura a dispus scoaterea imobilelor sale de sub sechestru şi restituirea bunurilor, precum şi a banilor ridicaţi în urma percheziţiilor de la domiciliu. În ordonanţa de scoatere de sub urmărire penală, semnată de procurorul Vladislav Căruceru, se preciza că dosarul intentat pe numele lui Corcodel a fost fabricat de către Procuratura Anticorupţie pentru ca acesta să fie înlăturat  de la investigarea unei scheme de contrabandă transfrontalieră cu ţigări, în care ar fi fost implicate firma Şerif din Tiraspol şi Combinatul de Tutun din Chişinău. Conform documentului, după înlăturarea lui Corcodel de la investigaţii, mai multe persoane implicate au fost scoase de sub urmărire penală.

Vladislav Corcodel deținea la acea vreme funcția de șef al unei secții din cadrul Direcției Investigarea Fraudelor. 

Viorica Mija
12/10/2023




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii