Dosarul mitei de 50 de mii de euro // Vladislav Corcodel sparge tăcerea: „Sunt persecutat pentru că am descoperit scheme de contrabandă cu înalți demnitari de stat”

Julieta Savițchi
21/10/2020

Fostul polițist Vladislav Corcodel, învinuit de procurori într-un dosar de corupție, susține că acesta i-a fost fabricat la comanda unor înalți demnitari de stat din fosta și actuala guvernare, după ce a investigat și probat implicarea lor în scheme de contrabandă cu țigări, care au prejudiciat bugetul cu 3 miliarde de lei. Vladislav Corcodel a făcut în premieră declarații pentru portalul Anticoruptie.md, la aproape patru ani după ce i-a fost intentată cauza penală.

Schemele de contrabandă din regiunea transnistreană

Vladislav Corcodel ne-a declarat că a lucrat timp de mai mulți ani în cadrul unei comisii speciale formate de către Direcția antifraudă a UE (OLAF) privind contrabanda transfrontalieră cu produse de tutungerie. În 2013, era șef de secție în cadrul Inspectoratului Național de Investigație, când a fost vizitat de un grup de experți de la OLAF, care solicitau implicarea organelor de drept de la Chișinău în investigarea unor scheme de contrabandă cu țigări, cu implicarea unor contrabandiști din Republica Moldova, care au prejudiciat bugetul mai multor țări europene. Despre acest lucru i-a raportat lui Dorin Recean și lui Corneliu Gurin, ministrul de Interne, respectiv procurorul general din perioada respectivă.

Potrivit lui Corcodel, schema consta în importul în Republica Moldova a țigărilor produse în diferite țări europene, fără taxe pentru accize și taxe de import, iar ulterior transportarea prin contrabandă a produselor respective în țările de origine. „Prețul țigărilor în statele europene este format din accize în proporție de 85 la sută. Contrabandiștii se înțelegeau cu fabricanții să le vândă țigările la prețul de producere pentru a fi importate în Republica Moldova. Ulterior, produsele de tutungerie erau transportate pe cale terestră sau maritimă, pe Marea Neagră până la portul din Iliciovsk, și trecute în Transnistria de pe teritoriul Ucrainei pe la Kuciurgan și Platonovca. Din Transnistria țigările erau trecute pe teritoriul Republicii Moldova, iar de aici, prin contrabandă, în România și de acolo transportate în țările de origine. Astfel, contrabandiștii suportau cheltuielile de producere și transport al țigărilor, iar diferența de preț, formată din accize, ajungea la ei în buzunar. Eu am documentat prejudicii de trei miliarde de lei aduse Republicii Moldova în urma implementării acestor scheme”, ne-a spus fostul polițist.

Partidul Democrat a preluat controlul asupra schemelor

Vladislav Corcodel susține că dacă până în 2015 aceste scheme funcționau haotic, odată cu preluarea guvernării de către Partidul Democrat, au fost luate sub controlul lui Vladimir Plahotniuc și al oamenilor din anturajul său. „Contrabandiștii achitau taxe de protecție la partid, iar instituțiile statului închideau ochii la fărădelegile lor. La indicația lui Plahotniuc, toate structurile de drept ale statului protejau contrabandiștii din această schemă”, a declarat Corcodel.

„Am fost executat de un regim mafiot”

Fostul polițist a mai comunicat că problemele sale au început odată cu preluarea controlului asupra schemelor de către PDM. „Am fost atenționat de mai multe ori să nu ating în investigația mea anumiți demnitari de rang înalt, implicați în contrabanda cu țigări. Am fost avertizat chiar să renunț, că voi avea probleme mari. În 2016, am fost înlăturat de la investigarea schemelor, deși acest lucru puteau să-l facă doar cei din Comisia europeană. Dosarul gestionat de mine avea aproape o mie de volume, erau multe probe, expertize judiciare, interceptări ale convorbirilor telefonice. Eu devenisem foarte incomod”, își amintește Corcodel.

Fostul șef de la INI a mai spus că dosarul cu mita i-a fost fabricat și că el nici nu a văzut cele 50 de mii de euro: „După ce am fost înlăturat de la dosarul cu contrabanda, am fost contactat de procurorul Lilian Bacalîm ca să particip la o percheziție. Era vorba despre un agent economic implicat în contrabandă, dar care nu avea nimic la dosarul la care lucrasem. Acesta a fost pregătit să mă provoace ca să-mi dea banii. Mi-a propus la telefon, am avut cu el și o întâlnire, l-am refuzat categoric. Au venit la mine și presupușii complici pe dosar, au încercat să mă convingă să iau banii, dar am refuzat. Apoi banii au fost luați de ei, iar pe mine m-au denunțat. Toată învinuirea s-a bazat pe niște denunțuri neverificate. Am înțeles că vor să mă bage în închisoare pentru o perioadă îndelungată și am decis să mă ascund”.

Vladislav Corcodel îl învinuește pe fostul șef al Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari, de fabricarea dosarelor la comandă pe numele său. „Viorel Morari este călăul meu. La fel și foștii lui subalterni, Victoria Furtună, Roman Statnîi și Dumitru Robu. Ei m-au executat. Nu pot să vă descriu prin ce am trecut în această perioadă. Au efectuat percheziții la părinții mei, foști profesori, din care cauză li s-a agravat starea de sănătate. Am divorțat, nu am putut să-mi întrețin familia. Viorel Morari a fost sluga regimului mafiot odios”, a declarat interlocutorul nostru.

Vom prezenta reacția lui Viorel Morari la acuzațiile aduse într-o știre separată.

Care este soarta dosarelor intentate pe numele lui Corcodel

Pe numele lui Vladislav Corcodel au fost intentate trei dosare penale, pentru abuz în serviciu, îmbogățire ilicită și corupere pasivă. Fostul polițist ne-a prezentat documente că dosarul pentru abuz de serviciu a fost clasat din lipsa elementelor componenței de infracțiune, iar în cel intentat pentru îmbogățire ilicită nu are statut de parte pe dosar, aceasta fiind o încălcare gravă a normelor procedurale. Cât privește dosarul pentru luare de mită de 50 de mii de euro, Corcodel a precizat că denunțătorul și-a schimbat declarațiile: „În timpul confruntărilor, el a declarat că nu am cerut și nu mi-a dat bani niciodată”.

Ce spune fostul polițist despre averea și protejarea comercianților cu aur

Vladislav Corcodel a declarat că bijuteriile și banii despre care presa a scris că au fost depistate în timpul percheziției la domiciliu și în celulele bancare nu-i aparțin. „Sunt ale cumnatei mele, sora soției. Ea locuiește de mulți ani în Federația Rusă, are cetățenia rusă, câștigă bine și nu avea unde să păstreze lucrurile. Am închiriat o celulă bancară în acest scop. Iar unele obiecte prezentate drept obiecte de valoare costau câțiva lei. De exemplu, ceasul Luis Vuiton l-am cumpărat cu 100 de grivne fiicei după o deplasare în Ucraina”, a spus Corcodel.

Fostul polițist a avut o explicație și pentru casa de pe strada Ciocârliei din Chișinău: „Nu este o casă de lux, are 104 metri pătrați. A fost cumpărată de socrii mei demult, pe când eu aveam 24 de ani. Nu puteam eu să am la acea vârstă bani pentru o casă în Chișinău”.

Bărbatul s-a arătat indignat că până în prezent nu a fost scos sechestrul de pe imobil și nu au fost restituite bunurile cumnatei sale, precum și ale rudelor sale, deși nu are niciun statut pe dosarul intentat pentru îmbogățire ilicită.

Corcodel vrea să revină în sistem

Fostul polițist ne-a declarat că vrea să se reabiliteze și să revină în sistem. „Sunt colonel, am peste 20 de ani lucrați în poliție, iar în acest timp nu am avut cel puțin o sancțiune disciplinară. Mi-au fabricat dosare și continuă să le mențină pentru a mă reduce la tăcere. Din păcate, în actuala guvernare se regăsesc și slugi din fostul regim al lui Plahotniuc, cărora le este frică de mine. Dar totul are un sfârșit”, a spus Corcodel.

Fostul șef de la INI nu ne-a permis să-i facem o poză. „Sunt lucrător operativ. Voi reveni și voi prinde bandiți. De asta nu trebuie să știe toți cum arăt”, ne-a explicat el.

Julieta Savițchi
21/10/2020




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii