DOC // SIS confirmă că Platon a fost beneficiarul unor firme implicate în furtul miliardului și în schema Laundromat

Cornelia Cozonac
28/06/2021
Colaj: Stiri.md

Serviciul de Informații și Securitate confirmă, printr-un document oferit Comisiei parlamentare de  anchetă privind Laudromatul, că Veaceslav Platon, controversatul om de afaceri, este beneficiarul efectiv al companiilor care au luat credite neperformante de la Banca de Economii, devalizată ulterior, împreună cu alte două bănci, în schema furtului miliardului. Documentul a fost făcut public, luni, de președinta Comisiei parlamentare de anchetă, deputata Platfomei DA, Inga Grigoriu. Platon a fost absolvit recent de pedeapsă, la cererea procurorilor, în dosarul privind furtul miliardului, în care inițial fusese condamnt la 18 ani privațiune de libertate.  

„Numitul Veaceslav Platon s-a activizat intens la ultima etapă a lucrărilor Comisiei parlamentare de anchetă, anume din momentul când am prezentat publicului acte ce demonstrează legătura între jaful secolului, devalizarea de întreprinderi regionale, diverse scheme de spălări de bani, inclusiv și prin segmentul transnistrean. Punctul nevralgic la care Vceaceslav Platon a reacționat bolnăvicios este compania înregistrată în zonă off-shore denumită Ronida Invest LLP și care îi aparține, conform răspunsurilor recepționate”, scrie Inga Grigoriu pe pagina sa de Facebook. 

Parlamentara amintește că marți, la ora 15:00, Veaceslav Platon va fi audiat în Comisia parlamentară de anchetă. Pentru acesat și-au dat votul patru membri ai comisiei, iar doi s-au pronunțat împotriva. 

„Poziția mea am exprimat-o: o comisie parlamentară de anchetă nu reprezintă instanța prin care un învinuit în dosar poate fi audiat. Este imixtiune în actul justiției. Numitul Veaceslav Platon trebuie să se prezinte la Procuratură”, susține Inga Grigoriu. 

Cornelia Cozonac
28/06/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii