DOC// Vrea milionul. Unul dintre magistrații Laundromatului rusesc, Sergiu Lebediuc, insistă să-și recupereze salariile

Viorica Mija
19/03/2024
Colaj CIJM

Sergiu Lebediuc, unul dintre cei cinci magistrați repuși în funcție după ce au fost urmăriți penal în dosarul Laundromat, a contestat la Curtea Supremă de Justiție (CSJ) hotărârea instanței de apel care a casat decizia prin care urma să încaseze  aproape un million de lei prejudicii materiale de la stat, pentru perioada suspendării din funcție. Centrul de Investigații Jurnalistice (CIJM) a deconspirat schemele prin care, în perioada 2011-2014 au fost legalizate peste trei miliarde de dolari, bani negri proveniți din Federația Rusă. Anticoruptie.md a descris și modalitatea prin care Lebediuc a eliberat o ordonanță de încasare a unei datorii în sumă de 300 de milioane de dolari. Absolvit de vinovăție pentru spălare de bani, magistratul este judecat momentan pentru pronunţarea cu bună-ştiinţă a unei hotărâri contrare legii pe acest episod din dosarul Spălătoria rusească.

Magistrații instanței de fond au admis, în luna martie 2023, cererea lui Sergiu Lebediuc, care își adjudecă plățile salariale pentru perioada suspendării din funcție, și anume 20 septembrie 2016 - 27 octombrie 2020. Astfel,  statul urma să-i achite magistratului un prejudiciu material de 998 043,17 lei, cauzat de „acțiunile ilicite ale organelor de urmărire penală, ale procuraturii și ale instanțelor judecătorești”, soluție contestată de Ministerul Justiției și Ministerul Finanțelor.

În soluția pronunțată, Curtea de Apel a constatat că Lebediuc a fost scos de sub urmărire penală în baza unei ordonanțe, din 29 septembrie 2020, a procurorului în Procuratura Anticorupție, Mirandolina Suşiţcaia, suspendată actualmente. Acesta a fost scos de sub urmărire penală doar pe cauza pornită conform elementelor infracțiunii prevăzute de complicitate la spălarea de bani, dar în cazul învinuirilor în baza art.307 din Codul Penal - pronunţarea cu bună-ştiinţă de către judecător a unei hotărîri, sentinţe, decizii sau încheieri contrare legii, nu există un act de dispoziție prin care s-ar fi constatat nevinovăția. Momentan, cauza se află pe rolul instanței de apel, după ce, în 2021, Lebediuc a fost recunoscut vinovat, dar absolvit de răspundere penală, în legătură cu survenirea termenului de prescripție. Ajuns la Curtea de Apel în septembrie 2022, au fost programate doar patru ședințe, dintre care trei au fost amânate și una întreruptă. Cu o pauză de jumătate de an, examinarea cauzei va fi reluată în iunie 2024.

Dosarul penal în care era vizat Serghei Lebediuc, care împreună cu alți 14 judecători a fost acuzat de implicare în spălarea a circa 18 miliarde de dolari din Federația Rusă, prin sistemul judecătoresc din Republica Moldova, a fost expediat în judecată  în februarie 2017. Inculpații erau învinuiți de spălarea banilor în proporţii deosebit de mari şi pronunţarea cu bună-ştiinţă a unei hotărâri contrare legii, soldată cu urmări grave. Ulterior, cauzele au fost disjunse, iar în septembrie 2020, procurora Mirandolina Sușițcaia a emis ordonanță privind scoaterea de sub urmărire penale a mai multor foști judecători, inclusiv Serghei Lebediuc, în dosarul disjuns în care acesta era urmărit pentru spălarea banilor în proporții deosebit de mari.

În octombrie 2020, Consiliul Superior al Magistraturii a dat curs demersurilor celor cinci magistrați din dosarul Laundromatului de a fi repuși în funcție

Centrul de Investigații Jurnalistice a descris într-o anchetă circumstanțele în care judecătorii au eliberat ordonanțele de încasare a datoriilor. Schemele folosite de infractori pentru spălările de bani au fost de fiecare dată aceleași – în calitate de creditori, debitori, fidejusori, giranți etc. erau unele companii off-shore din Marea Britanie, Noua Zeelandă, Belize, Federația Rusă, iar în calitate de girant era atras un cetățean al Republicii Moldova. Așa ajungeau aceste cauze să fie examinate de judecătorii moldoveni care emiteau ordonanțe în baza unor xerocopii ale actelor, eliberate de autorități din străinătate, fără a fi autentificate, așa cum prevede legea, iar practic la fiecare dosar era anexată doar o parte a xerocopiei buletinului de identitate al cetățeanului Republicii Moldova, lipsind partea în care era indicat domiciliul persoanei. Neștiind exact domiciliul cetățeanului R. Moldova, judecătorii totuși acceptau cauzele spre examinare și pronunțau ordonanțe de încasare a sumelor solicitate de reclamanți.

Pe 18 august 2011, Sergiu Lebediuc semna o ordonanță care viza suma de 300 de milioane de dolari (dosarul nr. 2p – 227/2011). Moldoveanca „datorită” căreia acest dosar a ajuns la Comrat este Irina Cuda, cu domiciliul indicat în dosar ca fiind în raionul Comrat, satul Congaz, str. Ialpug 1. Totuși, o copie a buletinului atașată la același dosar, pe care judecătorul nu ar fi „remarcat-o”, arată că aceasta avea viza de reședință în sectorul Ciocana al capitalei.

Viorica Mija
19/03/2024




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii