Dosarul judecătorilor implicați în „Spălătoria rusească”, expediat în instanță

Anticoruptie.md
08/02/2017
Schema cu judecătorii și companiile implicate în „Spălătoria rusească”. Foto: Ziarul National

Cauza penală pe numele a 14 actuali și foști magistrați, precum și a doi executori judecătorești, acuzați de implicare în spălarea a circa 18 miliarde de dolari din Federația Rusă, prin sistemul judecătoresc din Republica Moldova, a fost expediată în judecată. Inculpații sunt învinuiți de spălarea banilor în proporţii deosebit de mari şi pronunţarea cu bună-ştiinţă a unei hotărîri contrare legii, soldată cu urmări grave, potrivit unui comunicat al Procuraturii Generale. 

Cele 16 persoane au fost reținute pe 20 septembrie 2016. Magistrații nu au avut acces la mass-media din momentul reținerii lor, iar procurorii nu au mai oferit detalii despre dosar de mai bine de trei luni. Potrivit procurorilor, în privinţa inculpaţilor sunt aplicate măsuri preventive sub formă de arest preventiv, arest la domiciliu şi eliberarea provizorie sub control judiciar. Totodată, un judecător şi un executor judecătoresc au fost anunţaţi în căutare internaţională, pe numele lor fiind emis mandat de arestare. Cauza penală pornită pe numele lui Iurie Țurcan, fost magistrat al Judecătoriei sectorului Râșcani, a fost încetată în legătură cu decesul acestuia

În luna noiembrie a anului trecut, mai mulți judecători învinuiți în dosarul „Spălătoria rusească” au fost mutați din izolatorul CNA în Penitenciarul nr. 13. Avocații magistraților au calificat  decizia de transferare drept ilegală, iar experții au criticat dur transferul, precizând că viața acestor judecători la Penitenciarul 13 este în pericol.

Anterior, Ziarul Național în parteneriat cu Centrul de Investigații Jurnalistice au arătat în cadrul unei anchete că, în perioada anilor 2010 - 2014, Republica Moldova s-a transformat într-o adevărată „spălătorie” a unor sume mari de bani proveniți din Federația Rusă. Din schemă au făcut parte cel puțin 17 magistrați moldoveni care au legalizat profituri care ar fi fost obținute ilegal. Mulți dintre judecătorii care au dictat verdicte în aceste cazuri au fost implicați și în atacurile raider din sistemul bancar din Republica Moldova, dar au fost lăsați să plece onorabil din sistemul judecătoresc. 

Schema moldovenească de legalizare a miliardelor de dolari provenite din Rusia funcționa în felul următor: în baza solicitărilor unor firme off-shore din Marea Britanie, Belize, SUA, Africa de Sud, Noua Zeelandă sau Scoția, magistrații din R. Moldova obligau firme rusești, dar și cetățeni moldoveni să le întoarcă datorii de sute de milioane de dolari. În schemă s-au pomenit implicați și 23 de cetățeni ai Republicii Moldova, unii dintre care nu au știut în ce „afacere” intră, după ce și-au lăsat semnăturile pe foi albe în schimbul a câtorva sute de dolari.

Anticoruptie.md
08/02/2017




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii