DOC//Fosta viceguvernatoare a Băncii Naționale, Emma Tăbîrță, achitată în dosarul Laundromat

Viorica Mija
05/01/2023

Fosta viceguvernatoare a Băncii Naționale a Moldovei (BNM), Emma Tăbîrță, învinuită de neglijență în serviciu în dosarul Laundromat, a fost achitată de magistrații primei instanțe. Hotărârea a fost pronunțată miercuri, la Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani. Alături de Tăbârță, alți trei foști angajați ai BNM au scăpat basma curată. Sentința poate fi contestată la Curtea de Apel în decurs de 15 zile.

Cei patru au fost acuzați de procurori de faptul că, prin acțiunile neglijente în exercitarea obligațiilor de serviciu, ar fi permis spălarea prin intermediul băncii comerciale „Moldindconbank” a circa 22 miliarde de dolari. Acuzatorii au insistat că cei patru nu au verificat conștiincios identitatea beneficiarului efectiv al clientului implicat în tranzacţii de proporţii deosebit de mari și nu au aplicat măsurile necesare de precauţie.

Dosarul Laundromat, care vizează schema de spalăre de bani din Federația Rusă prin intermediul sistemului de justiție din Republica Moldova, a fost reluat de Procuratura Anticorupție în martie curent.

În luna aprilie, controversatul om de afaceri Veaceslav Platon, fugit la Londra, a fost pus sub învinuire, iar în luna iunie, Judecătoria Chişinău a autorizat, la solicitarea procurorilor anticorupţie, punerea sub sechestru a mijloacelor financiare în sumă de 268 054 638,19 lei, deținute atât cu drept de proprietate, cât și prin intermediul terților, de către Veaceslav Platon.

„Potrivit circumstanțelor cazului investigat, procurorii anticorupție au constatat că, în perioada anilor 2010-2014, Veaceslav Platon, a constituit și condus o organizație criminală, formată din mai multe grupuri criminale organizate distincte, care acționau pe teritoriul Republicii Moldova, Ucrainei, Federației Ruse, dar și a altor state. În acest sens, această organizație criminală a instituit o schemă transnațională de spălare a banilor realizată prin intermediul unei instituții financiare din Republica Moldova, controlată de către conducătorul organizației criminale, precum și prin intermediul unor instituții bancare din Federația Rusă, Republica Letonia, controlate și gestionate direct, cât și indirect, de către membrii grupului criminal organizat, inclusiv cetățeni ai Federației Ruse și o instituție financiară din Republica Letonia”, explică acuzatorii.

În document se precizează că sub pretextul executării multiplelor ordonanțe judecătorești ilegale și încheieri ale executorilor judecătorești, a fost realizat transferul și convertirea mijloacelor financiare de proveniență dubioasă din Federația Rusă, în sumă totală de 22 013 152 654,62 USD.

Ulterior, mijloacele financiare au fost convertite și transferate pe conturile unor companii nerezidente deschise atât în cadrul instituțiilor financiare din Republica Moldova, cât și în Republica Letonia, gestionate de către conducătorul organizației criminale, Veaceslav Platon.

Viorica Mija
05/01/2023




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii