DOC//Întorsătură neașteptată la CNAM. Iurie Osoianu, restabilit în funcția de vicedirector al instituției

Viorica Mija
06/04/2023

Prima instanță l-a repus în funcția de vicedirector al Companiei Naționale de Asigurări în Medicină (CNAM) pe Iurie Osoianu, demis de actualul director general, în luna februarie 2022. Instituția a fost obligată să-i plătească salariile ratate, dar și un prejudiciu moral de 50 de mii de lei. Hotărârea este însă cu drept de apel.

Iurie Osoianu este unul dintre cei trei vicedirectori CNAM demiși în 2022 de directorul general al instituției Ion Dodon. Ultimul a invocat în privința acestora „abateri disciplinare”, mărul discordiei în cazul lui Osoianu fiind folosirea transportului instituției în interese personale.

Judecătoarea Ioana Chironeț, după ce a examinat opiniile părților, a admis parțial cererea de chemare în judecată depusă de avocatul lui Iurie Osoianu, pe 16 martie 2022, cu privire la anularea ordinului de demisie, restabilirea în funcția deținută anterior, dar și achitarea plăților salariale.

„În conformitate cu pct. 67 din Hotărârea Curții Constituționale nr. 39 din 14 octombrie 2017 privind excepția de neconstituționalitate a articolelor 15 alin. (2), lit. d) și 38 alin. (4), lit. f) din Codul de executare, prezenta hotărâre, în partea plății unui salariu, urmează a fi executată imediat, la expirarea termenului de 15 zile din data pronunțării”, se arată în hotărâre.

Prima instanță a impus și achitarea unui prejudiciu moral de 50 de mii de lei.

Iurie Osoianu a activat în calitate de vicedirector la CNAM din 2004, iar în iunie 2019 a preluat chiar atribuțiile directorului general. Se întâmpla după ce a fost demisă din funcție Tamara Andrușca, numită de guvernarea democrată și învinuită că a gestionat ineficient și netransparent Fondul Asigurării obligatorii de asistență medicală.

Andrușca a acționat în judecată Guvernul Guvernul Republicii Moldova și cere anularea actului administrativ prin care a fost demisă. Următoarea ședință ar urma să aibă loc în data de 11 aprilie.

Viorica Mija
06/04/2023




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii